Amennyire ismerem, Gyurcsány dominálja az ellenzéki egyeztetéseket – Pálinkás József a Mandinernek

2021. augusztus 26. 7:00
Az Új Világ Néppárt elnöke továbbra sem elégedett az előválasztáson a pártok között született megállapodásokkal. A korábbi miniszter – aki a baloldali előválasztáson a Hajdú-Bihar megyei 1-es körzetben indul, de emellett a miniszterelnök-jelölti posztért is ringbe száll – beszélt lapunknak a Jobbikkal való összefogásról és saját esélyeiről is. Interjúnk.

Hol tart az aláírásgyűjtéssel?

Jól állunk, folyamatosan gyűlnek az aláírások.

Jakab Péter pártja önt támogatja az ellenzéki előválasztáson a debreceni körzetben, ön pedig nemrég bejelentette, hogy amennyiben nem tudnak önálló frakciót alakítani a parlamentben, a Jobbik képviselőcsoportjába ülne be. Miért éppen a Jobbikkal találtak egymásra?

Szabadelvű, konzervatív ember vagyok és a jelenlegi pártstruktúrában ők állnak hozzám a legközelebb. Nyilván azért alakítottunk új pártot, mert egyik párttal sem teljesen azonos a felfogásunk. De azt látom, hogy a Jobbik egy konzervatív, hazafias politika felé indult el, a jobbközépre, ahol én is állok.

Valóban konzervatív, hazafias irányultságúnak látja a jelenlegi Jobbikot? Hazafiasnak, sőt szélsőségesnek a régi Jobbikot tartották, ma már sokan kifejezetten baloldali pártként tekintenek rájuk. Jakab Péter például az egyszerű melós szerepében tetszeleg.

A szélsőséges része elhagyta a Jobbikot, most az inga egy kicsit kilendül néha a baloldali populizmus irányába, de semmi nem tökéletes. Szeretném, ha létrejönne egy jobbközép, szabadelvű, konzervatív párt, amelyben én otthon érezhetném magam.

Több helyen azt látom, hogy olyan jelöltben egyezett meg a hat párt, akinél lenne jobb.

Júliusban egyenesen arról beszélt, hogy a hat nagyobb ellenzéki párt kartellezik, inkább saját jelöltjeiket vagy pártkádereiket támogatják, mint egy esetleg – sokkal esélyesebb – civil „újvilágost”. Hasonlóan nyilatkozott Katanics Sándor esete kapcsán is. Továbbra is elégedetlen az előválasztással?

Nem vagyok elégedett, mert több helyen azt látom, hogy olyan jelöltben egyezett meg a hat párt, akinél adott esetben lenne jobb. Persze nem vagyok naív, tudom hogy születtek háttér-megállapodások és voltak amelyekből nem engedtek az érintettek a saját pártkádereik miatt. Ezt nem tartom jó megoldásnak, ahogy azt sem, hogy egy párt megvétózhatja, hogy egy másik befogadó nyilatkozatot tegyen egy jelöltnek.

A Katanics-ügy kapcsán – amelyben a DK megvétózta, hogy a pártjukból kikerült jelöltnek a Momentum befogadó nyilatkozatot adhasson – azt írta, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy pártelnök dönti el, ki indulhasson az előválasztáson. Egyetért azzal, hogy Gyurcsány Ferenc a fővezér az ellenzéki oldalon, ő mozgatja a szálakat és mondja meg, hogy mi történjen?

Gyurcsány Ferenc egy meghatározó tényező – ez kétségtelen. Hogy fővezér lenne, azt nem tudom, hiszen én nem vettem részt a hatpárti tárgyalásokon. De amennyire ismerem, dominálja az ilyen egyeztetéseket. Éppen ezért lenne fontos, hogy egy kiegyensúlyozottabb parlamenti többség jöjjön létre, amelyet nem a DK dominál.

Éppen azzal az indítékkal vágtam bele a pártalapításba és a választásokon való elindulásba, hogy olyan parlament jöjjön létre, amelyben nem egy ember a meghatározó.

Milyen esélyeket lát egyébként pártja és saját maga számára?

Egy baloldal által uralt előválasztáson nyilván nem én vagyok a legesélyesebb, de ennek ellenére a tudásom, a tapasztalatom és munkám alapján felveszem a versenyt a többi jelölttel. A támogatásom persze már egy másik kérdés. Egyéni körzetben sem könnyű a helyzetem, hiszen négyen indulnak mellettem. De ha az előválasztást meg tudom nyerni, akkor az országgyűlésit is meg tudnám. Hogy az Új Világ Néppártból kiből lesz végül igazi jelölt a jövő évi választáson, azt azért is nehéz lenne megjósolni, mert országos szinten nem próbáltak még ki ilyen előválasztási szisztémát. Az USA-ban ezt egy-egy párton belül szokták megtartani, nem pártok között. Azzal elégedett lennék, ha frakciót tudnánk alakítani, mert akkor meg tudna kapaszkodni a parlamentben egy jobbközép párt.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Szabadelvű, konzervatív ember vagyok" Ez olyasmi, mint a pepita szín?

Valamiért a párt nevétől is kiráz a hideg.

Részlet a Fidesz választási ígéreteiből gyurcsányi megbuktatása előttről:

"A kormányváltás utáni elszámoltatásra nagy a társadalmi igény, ami nem csak a tolvajok megbüntetése miatt fontos, hanem azért is, mert véget kell vetni annak, hogy hazánk egy következmények nélküli ország legyen. Ez mindannyiunk érdeke, hogy a következő kormányok egyike se lophassa el közös vagyonunkat.

“Nem fordulhat elő, hogy közmegbízatást teljesítők, akik korrupcióban érintettek, azok megtartják a személyes vagyonukat, miután lelepleződtek.”

– mondta Orbán Viktor, még 2010-ben. Pokorni Zoltán ugyanebben az időszakban arról beszélt, hogy le kell vágni a kezét annak, aki belenyúl a közös kasszába. Ha ez megvalósult volna, akkor ma alig lenne olyan fideszes politikus, aki a saját kezével tudna szavazni a parlamentben.

“Nem fordulhat elő, hogy az okozott kárt nem térítik meg.”

– folytatta Orbán a gondolatmenetét, hozzátéve, hogy az sem fordulhat elő, hogy milliárdossá válva majd a magángazdaságba távozva folytatják az életüket. Az ellenzéknek nem lesz más dolga 2022-ben a kormányváltás után, mint megtenni azt, amit Orbán mondott. Hívhatjuk ezt elszámoltatásnak, jóvátételnek, felcsúti pernek, nem az elnevezés számít, hanem a tolvajok megbüntetése, és az elrabolt pénz visszadása az embereknek, a 99 százaléknak. "

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés