Pálinkás József: Kartellezés folyik az ellenzéki oldalon

2021. július 06. 09:33

Az Új Világ Néppárt elnöke szerint a hat ellenzéki párt szívesebben támogatja egymás jelöltjeit, mint egy kívülről érkező civil „újvilágost”.

2021. július 06. 09:33
null

A 168-óra cikksorozatot indított, amelyben az előválasztás legfontosabb ügyeit és problémáit járják körül. A sorozat első részében az alapkérdésekre keresték a válaszokat: „ki, hol, hogyan indulhat az ősszel esedékes előválasztáson”?

A cikkben szakértőket is megszólaltattak, de az Új Világ Néppárt (ÚVN) elnöke, Pálinkás József is elmondta a véleményét, amelyből kiderül, hogy pártja csupán amolyan „fél párt”. „Mondjuk azt, hogy hat és fél-hét párt, hiszen megállapodtunk, hogy elindulunk az előválasztásokon, és amennyiben olyan helyzetbe kerülünk, hogy frakciót alakíthatunk, akkor önálló frakcióba ülünk be” – fejtette ki Pálinkás.

Mindez a gyakorlatban úgy fest, hogy az előválasztáson és a jövő évi választáson a jelöltjeiknek ötnél több körzetben kell nyerni, akkor alakíthatnak külön frakciót. „Ezek elég kemény feltételek, de a választás már csak ilyen” – tette hozzá a párt vezetője.

Emellett olyan jelölteket is indítanak, akiket más ellenzéki pártok is támogatnak. Ezekkel kapcsolatban még egyeztetnek. „Nekünk elsősorban olyan jelöltjeink vannak, akiknek más pártok adnak úgynevezett »befogadó nyilatkozatot«, ami azt jelenti, hogy ha ők megnyerik az előválasztást, de nem tudunk frakciót alakítani, akkor független képviselőkként vesznek részt a parlamenti munkában, vagy beülnek abba a frakcióba, frakciók valamelyikébe, amelyektől befogadó nyilatkozatot kaptak” – ismertette Pálinkás.

Civilek csak úgy indulhatnak, megszerzik legalább egy párt támogatását a hétből.Egy, a lap által megszólaltatott szakértő szerint „logikusan végiggondolva nem célja a hatoknak, hogy a helyük veszélyeztetett legyen, ezek szép kis vetélkedők, csak azt szeretnék, ha a saját embereik kerülnének be”.

Pálinkás szerint az Új Világ Néppárt befogadja a civileket. „Velünk elindulhat, mi ezt kínáljuk a minket megjelölő civileknek. Hogy ők kiket jelölnek meg, ezt nem föltétlenül kell nyilvánosságra hozniuk. Nem mintha itt valami suskus lenne a dologban, de mi ezt nem várjuk el. Mondjuk, ha egy ÚVNP által indított jelöltnek valamelyik párt befogadót ad, és annak a pártnak is elindul a jelöltje, az a fura helyzet áll elő, hogy neki ott elvben két jelöltje van. És akkor nem tudom, hogy mi van. Mi bejelentettünk civil indulókat, és azt várjuk, hogy a pártok nekik adnak befogadó nyilatkozatot. Nézzük meg, hogy ki a legalkalmasabb jelölt, ki az, akit az emberek legjobban ismernek. Jó lenne, ha a pártok eszükhöz térnének. Ahhoz, hogy változás legyen, az biztos, hogy változás kell az ellenzéki oldalon is. Ha nem nyitják ki a jelölti lehetőséget, ha a hat párt úgy gondolja, hogy az ő pártkádereikkel töltik meg a parlamentet, akkor az az érzésem, hogy a választáson nem fognak nyerni”.

A párt elnöke szerint „a hatok” szívesebben támogatják egymás jelöltjeit, mint egy kívülről érkező civil „újvilágost”„Én azt látom, hogy van a pártok között egy kartellezés, és igyekeznek a jelöltjeiket, vagy a pártkádereiket bejuttatni. Kérdés, hogy amikor majd dönteniük kell, mert a mi esetünkben dönteniük kell, akkor a döntésük az lesz-e, hogy mindenáron ragaszkodnak a pártkárdereikhez, adott esetben egy jó jelölttel szemben is. Ha ezt teszik, akkor szerintem rosszul döntenek” – mondta.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. július 07. 15:28
Személye az ellenzékről és az MTA-ról is egyszerre rántotta le a leplet.
khomeini
2021. július 06. 18:09
De mégis, mit várt? Ez négy elemivel már mindenki látta, elég szégyen, hogy akadémikusként neki ez nem tűnt fel.
rókabácsi
2021. július 06. 17:59
mit gondolt ez a vén mafla újszűlött politi-kus+!
Anonymtalan
2021. július 06. 16:22
A sértettség + butaság rossz tanácsadó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!