Von der Leyen: Be kell fogadni az afgán menekülteket

2021. augusztus 21. 17:43
Az afgán menekültek befogadására sürgette a nemzetközi közösséget szombaton az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyen Charles Michellel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökével és Pedro Sánchez spanyol kormányfővel tett látogatást a nap folyamán a Madrid közeli Torrejón légitámaszponton működő, a dél-ázsiai országból evakuált emberek számára létrehozott fogadóközpontban.

A kiszolgáltatott emberek áttelepítése a legnagyobb fontossággal bír. Ez erkölcsi kötelességünk”

– hangoztatta az Európai Bizottság elnöke. Mint mondta, a jövő heti G7 találkozó kiemelt napirendi pontja kell legyen, hogy a nemzetközi közösség által szervezett, törvényes és biztonságos bevándorlási utakat találjanak globálisan azon afgánok számára, akik védelemre szorulnak. A német politikus az idei évre Afganisztánnak szánt 57 millió eurós humanitárius támogatás növelését is kilátásba helyezte. Mint mondta, hamarosan ismertetnek egy erre vonatkozó javaslatot. Kijelentette, hogy nemcsak azoknak kell segítség, akiket sikerült evakuálni, de azok számára is, akik Afganisztánban maradtak. Leszögezte egyben, hogy a tálibok nem részesülhetnek az Afganisztánnak ígért uniós forrásokból, ha nem tartják tiszteletben az emberi jogokat, így a többi között a nők és kisebbségek jogait.

Halljuk a tálibok nyilatkozatait, de mindenek előtt a cselekedeteik által fogjuk megítélni őket”

– húzta alá von der Leyen. 

Sánchez közölte, hogy a bázison kialakított létesítményben nyolcszáz embert tudnak elhelyezni. Uniós és tagállami tisztségviselők is elismerték ugyanakkor, hogy a legnagyobb akadály, amelyet le kell küzdeni az evakuálásban az, hogy az emberek be tudjanak jutni a kabuli repülőtérre, miután a radikális tálibok átvették a hatalmat az országban. Spanyolország például jelezte, hogy evakuációs járatain több üres hely is volt.

Von der Leyen ezzel összefüggésben elmondta, hogy az uniós küldöttség tagjai a Hamid Karzai repülőtéren folyamatosan próbálnak segítséget nyújtani „egy nagyon bonyolult helyzetben” az országot elhagyni kívánók számára. A spanyolországi támaszpontra érkező emberek mintegy három napot töltenek helyben, mielőtt tovább küldenék őket az ország más térségeiben található befogadóközpontokba, illetve más tagállamokba. Von der Leyen egyben megerősítette, hogy az EU operatív egyeztetéseket folytat Afganisztán új uraival, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez semmiképpen sem jelenti a tálibok elismerését. Mint mondta, ez mindenekelőtt az evakuálási folyamat megkönnyítését szolgálja.

(MTI)

Nyitókép: Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / AFP

Összesen 210 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát persze, anyuka... Aztán ott van pár tízmillió észak-koreai, akik az afgánoknál is reménytelenebb helyzetben vannak, vagy fekete-Afrikából lehetne behordani tízmilliókat humanitárius alapon.
A probléma nem ott van, hogy ezt most ebben a pillanatban az EU ne tudná megcsinálni. A probléma a jövő- Leyen unokáinak már nem lesz vaj a kalácsán, ha belegondolunk, mennyire más öröklött személyiségjegyekkel bíró, nyugati létre alkalmatlan a megmentett embertömeg. A 2015-ös muszlim hömpöly évi 23 milliárd euró kiadást jelent a német adófizetőknek. Tízmillió hasonló emberiség aranya koldusországgá teszi majd Germániát. A német választók máris elkéstek- az AfD 11%-on áll röviddel a választások előtt. A nyugatnak befellegzett...

A befogadó magyarok már tudják, hogy befogadásoknak Trianon lehet a vége a nyugati elvtársaknak köszönhetően.

Akikért minekünk felelősségünk van, azt az ötven embert már behoztuk. A többivel birkózzon a feslett nyugat.. A " kirekesztő, inhumánus, rasszista" manapság már az egészséges normalitást leíró jelzők.

A 'menekültek' többsége jobban elviselné a tálibok hatalmát, mint a neveltetésüktől idegen európai életmódot.

De jó a NATO-ban lenni. Nekimentünk Szaddamnak, nekimentünk a Táliboknak, nekimentünk Kadhafinak, nekimentük Asszadnak. Gyümölcsöző vállalkozások, az USA-t kivéve eredményei Európában láthatók.

Európának annyi ha elöntik a muszlim menekültek.

Amúgy meg kösz de nem, Von Der Leyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés