Vágó István: Si duo faciunt idem, non est idem – fejtse meg Ön is a kvízmester feladványát, mert nekünk nem sikerült

2021. augusztus 20. 22:42
Rákosi Mátyás, Kodály Zoltán, Nagy Feró és Orbán Viktor szerepelnek Vágó István montázsán, ami mellett a latin mondat jelentése: „Nem ugyanaz, ha ketten ugyanazt teszik ”.

A Demokratikus Koalíció színeiben politizáló egykori kvízmester meglehetősen nehéz fejtörő elé állította Facebook-oldalának követőit. Két képet mellékelt a poszthoz, egyiken Kodály Zoltán és Rákosi Mátyás láthatóak a Kossuth-díj átadásakor 1952-ben, a másikon Orbán Viktor és Nagy Feró 2021 augusztus huszadikán, hasonló alkalomból készült képen.

A latin mondás: Duo si faciunt idem, non est idem, azaz ha kettő ugyanazt teszi, az még nem ugyanaz. A mondás jelentése, hogy a cselekedetek aszerint különböznek, hogy kitől erednek s aszerint ítélendők is meg.

Ennek alapján elgondolkodtató, hogy Kodály Zoltán egyéb iránt már akkor is vitatott lépésére gondolt-e, mellyel személyével és nemzetközi hírnevével társutas gesztusa révén legitimálta a magyar történelem egyik legvéresebb diktatúráját, netán Rákosi Mátyásra céloz, aki a Kossuth-díjat a magyar zenetörténet akkor élő legnagyobb alakjának adva az elismerést, önmaga véres uralmát igyekezett jobb fényben bemutatni. 

Feltételezzük azt, hogy a Demokratikus Koalíció politikusa sem Orbán Viktort, sem Nagy Ferót nem kívánja pozitív fényben feltüntetni, a párhuzamba állított képek révén azonban logikailag kettejük közül valaki mégis „megússza” hogy a sötét Rákosi-korszak árnya vetüljön rá. Az is egy logikus lehetőség, hogy Vágó Istvánra rátört a Rákosi-nosztalgia. A megfejtéseket mindenesetre szeretettel várjuk, mert nekünk nem sikerült megfejteni Vágó István elmés feladványát.

Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pedig egyszerű: Rákosi, Kodály, Viktor és Feró egyaránt nyakkendőt viselnek. Ergó minden zenész és diktátor nyakkendőt visel.

Miért ki mutatott a kezével ilyeneket?

A megfejtés: O1G. Rákosi elvtárs meg nem, mert kitüntette Kodályt.

Rákosi elvtárs majdnem a citrom és a gyapot hazájává tette
Magyarországot! Lenin áldd meg a magyart, citrommal, gyapottal!

Na ugye...


Tisztelt Szerző!
Nem kell ahhoz rejtvényfejtőnek lenni, hogy valaki megfejtse Vágó István rejtvényét. Elég csak ismerni Vágó István mentalitását.

Kodály Zoltán elfogadta a kitüntetést, de soha nem méltatta Rákosi Mátyást és politikáját.
Vágó István szerint Nagy Ferót pedig azért tüntették ki, mert méltatta Orbán Viktort és politikáját.

Így von párhuzamot a Rákosi és Orbán között és így kap értelmet a latin mondásnak.

Szerintem, amennyiben Vágó István annyi idős, és zeneszerző lett volna Rákosi munkálkodása idején, mint Kodály Zoltán akkor ő örömmel elvállalta volna az új magyar himnusz megírását és zenéjének szerzését.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés