Reformtálibok? Ugyan már!

2021. augusztus 18. 15:04

Lakner Dávid
Magyar Hang
Nem értik, hogy a migrációs hullám elsősorban nem az amerikaiak, hanem a tálibok miatt fog felerősödni?

„Bencsik András téved: a tálibok az ötvenhatos elnyomókhoz hasonlítanak, akik egy pillanat alatt letörték az ellenállást, majd a biztonság és rend ígéretével hosszú időre bebetonoztak egy szabadságmentes világot. Igaz, még mindig nem annyira súlyosat, mint amit az afgán nőknek (és amúgy férfiaknak is) el kellett, és el kell majd most is szenvedniük. Akik pedig most lelkesen kiállnak a tálibok mellett, azok hasonlók, mint akik nyugatról legyintettek ötvenhatban. »A lakosságnak nem az a vágya, hogy elmeneküljön – hiszen ha valaki elmegy egy másik országba, ott egyből bekerül egy táborba, és közel sem biztos, hogy olyan körülmények között tud majd élni, mint odahaza –, hanem hogy harcok nélkül történjen meg a hatalomátadás, azt követően pedig majd mindenki megtalálhatja a számítását.« Bocsánat, ezt nem 56-ban írták nyugatiak rólunk, hanem most mondta el Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az Inforádiónak. Kíváncsi lennék, ő hogyan találná meg a számítását egy ilyen rendszerben.

Nem, természetesen nem tudjuk megmondani, mit kellett volna csinálni. De olvassuk el például, amit Nyáry Krisztián írt Dr. Sahraa Karimi filmrendezőről. Aki hazájában igyekezett boldogulni, és az elmúlt években tudott is. Most meg majd nem tud. Nem azt mondják mindig a fideszesek, hogy az előbbi lenne a cél? Nem értik, hogy a migrációs hullám elsősorban nem az amerikaiak, hanem a tálibok miatt fog felerősödni? Ha legközelebb nyaralni indul, javaslom, Bencsik András válassza Kabult, és töltsön el pár hetet az ottani, majdani idillben.”

Kép forrása: MTI/EPA-

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha az amerikaiak profi módon távoznak, nincs migrációs hullám, mert viszik magukkal a fegyverbarátaikat. Ahelyett, hogy otthagyják őket mint eb a Szaharát.

Fontos kérdés: "Ki képezte és fegyverezte fel a tálibokat?"
Másik fontos kérdés: KI biztosította számukra a hadianyag utánpótlást?
A modern háborúkat már nem hideg fegyverekkel vívják meg, hanem tűzfegyverekkel vívják meg és akink a muníciója kifogy, azok vagy megadják magukat, vagy reménytelen szuronyrohamot indítanak a tűzfegyverekkel és munícióval bőven ellátott ellenféllel szemben.
Egy TV film sorozat címe: "A férfi fán terem".
Ezzel szemben a modern fegyverek és lőszerek nem teremnek meg fán, vagy Afganisztán kopár hegyein.
Az utánpótlás külföldről érkezik.

A Mandineren megjelent egy cikk: Mi vezetett az afgán összeomláshoz? Kipakol az amerikai tanácsadó
2021. augusztus 18. 12:14
Sarah Chayes a kétezres évek elején Kandaharba, a tálibok egykori fővárosába költözött, megtanulta a nyelvet, és ott magas szinten képviselte az amerikai érdekeket.
Az egykori kormánytanácsadó szerint sokan alábecsülik Pakisztán hozzájárulását a tálibok előretöréséhez. „A tálibok a pakisztáni katonai titkosszolgálat, az ISI stratégiai projektje” – állítja határozottan Chayes, akit egyébként annak idején meglepett, hogy az ISI bújtatta Oszama bin Ladent.

Szerinte teljesen valószínűtlen, hogy az amúgy lépten-nyomon barlangi milíciáknak bélyegzett tálibok hathatós nemzetközi segítség nélkül képesek lettek volna ilyen összetett hadműveletek végrehajtására.

Sarah Chayes szerint az amerikaiak egész egyszerűen rosszul mérik fel, hogy Pakisztán mit csinál.
„Amúgy ekkoriban a pakisztáni hadsereg nukleáris technológiát adott el Iránnak és Észak-Koreának. De húsz évig, amíg ez ment, az Egyesült Államok a szövetségesének tartotta Pakisztánt. És most is annak tartja.”

Abbotabad Pakisztáni híres város ad otthont a pakisztáni Katonai Akadémiának , amely négyéves képzést a tisztek a pakisztáni hadsereg tisztjeinek.
Ezen katonatisztektől hemzsegő helyen bujkált hosszú évekig a híres terrorista vezér Oszama, úgy hogy egyetlenegy pakisztáni katonatiszt nem vette észre. Valószínűleg azért, mert a pakisztáni katonatisztek szemet hunytak. A felső szintű tisztek, meg az alsó szintű tisztek, mind vaknak, süketnek és némának tettették magukat, nem kooperáltak a CIA-val ebben az ügyben.

Amikor az amerikai kommandó Abbotabádban likvidálta Oszamát, az amerikaiak nem értesítették a Pakisztáni kormányt arról, hogy mire készülnek, mert számítottak arra hogy Oszama fülébe jut és odébbáll időben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés