Áder János alapítványa keresi a Velencei-tó helyzetére a megoldást

2021. augusztus 9. 18:30
A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány hosszú távú, fenntartható megoldást keres a Velencei-tó helyzetére, jelentette be az alapítvány kommunikációs vezetője.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány hosszú távú, fenntartható megoldást keres a Velencei-tó helyzetére – mondta Krakkó Ákos, az alapítvány kommunikációs vezetője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn. A beszélgetés apropója az volt, hogy a Velencei-tóban nemrég tömegesen pusztultak a halak, és a tó vízszintje is alacsony.

Krakkó Ákos elmondta:

a Velencei-tó jelenlegi helyzete a politikai diskurzus része lett, és ahhoz nem kell szakértőnek lenni, hogy aki akarja, belássa, a tó jelenlegi helyzete „megoldásért kiált”,

de ahhoz szakértőnek kell lenni, hogy valóban hatásos megoldás szülessen, ami hosszú távon megoldja a helyzetet.

Mint mondta, a probléma, a tó vízszintjének csökkenése, nem újkeletű, „még ha most kritikus mértéket is öltött”. Felidézte: 1866-ban például a tó teljesen kiszáradt és medrében huszárok gyakorlatoztak, de az elmúlt 30 évben, például 2003-ban és 1990 és 1993 között is volt „a maitól talán sokkal kritikusabb helyzet”.

A kommunikációs vezető kijelentette, hogy a Kék bolygó alapítványnak meggyőződése, hogy a tó helyzetét csak és kizárólag a témát leginkább ismerő szakemberek bevonásával lehet rendezni, ezért az alapítvány alapítója, Áder János köztársasági elnök arra kérte az alapítványt a napokban, hogy „verbuváljon” egy csapatot a Velencei-tó múltját, jelenét és remélt jövőjét ismerő vízügyi szakemberekből, biológusokból, és más tudományterületek képviselőiből, akik megfogalmaznak egy szakmailag megalapozott cselekvési tervet. Kiemelte: a hosszú távon is fenntartható megoldási tervet a sajtó nyilvánosságán keresztül mindenki számára hozzáférhetővé teszik majd.

Krakkó megjegyezte, hogy korábban már sikerült kritikus vízügyi kérdéseket – a szakemberek álláspontját meghallgatva – megoldani, erre példaként a Balaton vízügyi helyzetének rendezését, és a felső-tiszai hulladékkiemelő gépet említette.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Aral tó kiszáradása az emberi hülyeség szép példája. ( Szu) A tavat tápláló két folyó ( Amu és Szír Darja) vizét addig használták öntözésre, amíg a tó ( inkább egy kisebb tenger) lassan eltünt. Azonos összegért ( kb. 40 mrd Ft) inkább a Velencei tó, mint mondjuk egy Moto GP pálya... A tó mellett tízezrek nyaralnak évtizedek óta, a pálya meg vagy bejön vagy nem.

"Felidézte: 1866-ban például a tó teljesen kiszáradt és medrében huszárok gyakorlatoztak..."

Orbán! Mit tettél?

Az Aral tó esete kicsit más (bár ki tudja). Egyébként a Nílus is félig-meddig így járt, mióta megépült az Asszuáni gát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés