Magyar euró: se vele, se nélküle

2021. augusztus 05. 08:44

Az nem kérdés, hogy belátható időn belül mi is meghonosítjuk a közösségi fizetőeszközt. Ugyanakkor az euró bevezetésének komoly pénzügyi feltételei vannak.

2021. augusztus 05. 08:44
null
Szajlai Csaba
Magyar Nemzet

„Miután Magyarország 2004-es európai uniós csatlakozásakor vállalta, hogy bevezeti az eurót, az nem kérdés, hogy belátható időn belül mi is meghonosítjuk a közösségi fizetőeszközt. Ugyanakkor az euró bevezetésének komoly pénzügyi feltételei vannak – nagyon alacsony költségvetési hiány és infláció, legfeljebb hatvanszázalékos államadósság az éves gazdasági teljesítmény arányában, ugyancsak alacsony kamatok, valamint a nemzeti valutánk árfolyamának rögzítése két esztendőn keresztül az euróhoz –, így ha most száz százalékban is elköteleződnénk az euró átvétele mellett, a koronavírus okozta gazdasági sokkok helyreállítása apropóján lehet, hogy éveket késne a projekt.

Pont a belépési feltételek teljesítése miatt. Az Európai Bizottság ugyanis lehetővé teszi a lazább költségvetést és az ezzel együtt növekvő államadósságot, de a fent említett kritériumokból – mármint ami az uniós pénz bevezetéséhez kell – nem enged. Egyébként ide kívánkozik, hogy a belépéséhez szükséges kritériumokat már a kezdetektől fogva lazán kezelték a tagországok, vagyis aki körön belül van, már »ellazulhat« költségvetési és eladósodottsági vonalon. Pillantsunk csak rá a nyugat-európai országok teljesítményére: leszámítva a költségvetési éllovasokat, Németországot és Hollandiát, alig-alig találunk olyan tagállamot, amely teljesítené a maastrichti kritériumokat. Sőt, a 2008–2009-es világgazdasági válságot követően még növekedtek is a fejlett, nyugati országok adósságai.

De kinek van igaza eurótémában? Több mint jogos a kérdés, mert aki figyeli a honi közéletet, arra a következtetésre juthat – egyébként tévesen –, hogy míg az ellenzék európárti, addig a kormány, s vele együtt a jegybank élből elutasítja az eurót. Utóbbiról szó sincs, s ezt alátámasztja a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi konferenciája is, amelyen a jegybank egy tizenkét pontos kiáltványban foglalta össze a sikeres és biztonságos euróbevezetését. Közben pedig az MNB égisze alatt megindult a közgazdasági diskurzus. Minden jel szerint szakmai oldalról; az előnyökről és a hátrányokról.”

Nyitókép: PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezo
2021. augusztus 05. 19:13
Ad 1. Az első Orbán-kormány alatt be lehetett volna vezetni. Ad 2. Az EU 5-10 éven belül szétesik. (USA is). Nem lesz Euró. Még annyi ideig sem bírja, mint a Márka, a Schilling, a Líra, a Drachma, vagy a Forint! ;)
lazio154
2021. augusztus 05. 16:16
Túl fog ezen a vitán az élet lépni. Sógorom a németeknél dolgozik. Már nem váltja be az eu. pénzt forintra. Mindenhol elfogadják azt a kocsmában is. A minap Szerbiában voltam, ahol dinárral fizettem, furcsán néztek rám. Az biztos, kinek sok pénze van bankba és forintba ne őrizze.
zolizolizoltan
2021. augusztus 05. 12:10
Megbízom az MNB szakértőiben, mert nem politikai, hanem gazdasági alapon állnak hozzá az euró bevezetéséhez. Most nem értek egyet Róna Péterrel sem, aki nemrég ellenezte az euró gyors bevezetését, most helyesli. Azzal érvel, hogy a covid óta az EU nem követeli meg a szigorú megszorításokat, ami régebben kedvezett Németországnak, de víz alá nyomta a közepes gazdasági kondíciójú országokat is, a gyengéket pedig a csőd szélére vitte. Rendben, most a covid alatt engedékeny lett Németország, de mi mi lesz akkor, ha meggondolják magukat, és megint jön a megszorítások politikája? Az euróövezetnek olyan intézményes garanciájának kell lennie, amely nem teszi lehetővé a megszorítások politikáját. Jelenleg csupán az EU és Németország vezetőinek szubjektív jószándékán múlik, hogy a gyenge euroövezeti országok ne sodródjanak államadósságba a szigorítások miatt. A szubjektív jóindulat nem jogi garancia!
Bitrex®
2021. augusztus 05. 10:36
2004 már nagyon régen volt. Még LMBTQ sem létezett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik