Január előtt nem foglalkozik az államfőválasztással Orbán Viktor

2021. augusztus 5. 14:13
Egyes sajtóhírek szerint Trócsányi László lehet Áder János utóda a Sándor-palotában.

Január előtt Orbán Viktor miniszterelnök nem foglalkozik az államfőválasztás ügyével – tudatta az ATV érdeklődésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke annak kapcsán, hogy a hírek szerint Trócsányi László lehet Áder János utóda a Sándor-palotában.

A Népszava szerint Trócsányi Lászlót, jelenlegi fideszes európai parlamenti (EP) képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölik várhatóan a kormánypártok Áder János köztársasági elnök utódjának, akinek jövő májusban lejár az ötéves megbízatása.

Áder biztosan nem folytatja

Áder János az alaptörvény értelmében már nem választható újra. Az alkotmány szerint a köztársasági elnököt a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30, de legfeljebb 60 nappal meg kell választani – Áder Jánost 2017. március 13-án választották meg, és május 10-én lépett hivatalba. Jövő tavasszal parlamenti választás lesz, s jóllehet előtte az Országgyűlés már nem szokott ülésezni, Áder János utódát 2022 márciusában vagy áprilisában megválasztják.

Lapunk még tavaly októberben írt arról, hogy Áder távozása után kinek a neve kerülhet szóba lehetséges államfő-jelöltként. Trócsányi László mellett Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke, Széchenyi-díjas magyar klasszika-filológus, valamint Csák János üzletember, korábbi londoni magyar nagykövet neve merült még fel fel.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés