A BKK nem lát kockázatot a jegyautomaták felszámolásában

2021. augusztus 5. 14:12
Majdnem minden ötödik tömegközlekedési jegyautomatát felszámolnának a fővárosban, csakhogy ezek a készülékek generálják az értékesítés több mint felét.

A legrosszabbul teljesítő BKK-s jegy- és bérletautomata is a havi üzemeltetési díjának körülbelül a tizenötszörösét termeli ki – írja a Világgazdaság, a jegykiadó automaták (TVM) működését jól ismerő forrásokra hivatkozva. A lap szerint ezért okozott szakmai körökben értetlenséget, hogy a BKK kedden bejelentette: a készülékek számát mintegy 15 százalékkal csökkenti. A fővárosi közlekedésszervező a Világgazdaságot arról tájékoztatta, hogy eddig összesen 372 gépet szereztek be, de pontosan nem tudta megmondani, hogy hány automatát vonnak ki a forgalomból. A lap szerint 68 darabról van szó, tehát majdnem minden ötödik – a közöltnél valamivel több – berendezés érintett.

A lap arról ír: egy TVM havi üzemeltetési díjának mértékét nagyjából 17 havi bérlet eladása már fedezi. Ezt a BKK-tól kapott adatok megerősítették: 300 automata havi üzemeltetési költsége 2021-ben maximum nettó 153 ezer forinthoz közelít darabonként, a további 72 automatánál ugyanez legfeljebb szűk 216 ezer forint. 

Ez azt jelenti, hogy egy hónapban összesen 61,31, egy évben 735,87 millió forintba kerül az üzemeltetése a komplett hálózatnak.

A felszámolt automatákból származó megtakarítás a 120–170 millió forint közötti tartományban lehet, csakhogy ez az eredmény eltörpül a TVM-ek által generált forgalom mellett.

A pandémia előtti utolsó évben, 2019-ben átlagosan havi nettó 3,35 milliárd forintot hoztak a konyhára a gépek, 2020-ban ez a vírus miatt értelemszerűen visszaesett és 1,97 milliárdot ért el, az idén június 30-ig pedig 1,65 milliárd forint bevétel realizálódott a teljes automatahálózaton egy hónap leforgása alatt. Vagyis két éve több mint 40 milliárd forintot költöttek el az utasok ezeken a berendezéseken, ami tavaly a 24 milliárdhoz közelített, a 2021-es terv pedig 31 milliárddal kalkulál. A jelenlegi hároméves ciklusban a BKK teljes értékesítése 69 és 43 milliárd volt, az idén pedig 55 milliárd forint lehet, megállapítható, hogy a TVM-eken a teljes jegy- és bérleteladások több mint fele, hozzávetőleg 56 százaléka bonyolódik le. 

A BKK szerint nincs ok aggodalomra

„Jelenleg sincsenek már olyan mértékben kihasználva az automaták, mint a 2014-es bevezetésükkor. Az online értékesítés felfutása mellett egy esetleges 15 százalékos csökkenés nem jár kockázattal”  – fogalmaztak.

Cáfolták, hogy az internetes vásárlás megugrása csak a világjárványnak tudható be, ami lassulhat a koronavírus eltűnésével, mivel a tapasztalataik szerint egyre nő a visszatérő mobiljegyvásárlók száma, valamint az értékesítési csatornák közötti átrendeződésre is számítanak. Mindez azonban a VG által megismert, vonatkozó fővárosi szintű dokumentum szerint is csak lassú tendencia lehet: még a 70 milliárdosra becsült 2024-es értékesítési év során is 29 milliárd folyhat be a mobiljegyből és ugyanennyit a TVM-ektől. Nem mellékesen az automaták már 2016-ban produkálták ezt a volument. 

Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Először is az automatákhoz sok aprópénz kellett, mellyel a turista nem rendelkezett" - Mi van? Az automatákon kártyával is fizethetsz.
"vagy rossz volt az automata" - Ha leszerelik az automaták 15%-át, akkor a többi megjavul?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés