A lengyelek és litvánok szerint Fehérorszország hibrid hadviselést folytat határain

2021. augusztus 5. 21:50
A lengyel kormány csütörtökön azzal vádolta a fehérorosz rezsimet, hogy egyre több migránst küld az EU-val közös határhoz, megtorlásul Varsó e heti döntése miatt, hogy menedéket ad Kriszcina Cimanouszkaja számára.

Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes csütörtökön úgy nyilatkozott: „Minszk hibrid háborút folytat az Európai Unióval az illegális bevándorlók által. Fiatal férfiak és gyerekes nők egyaránt vannak közöttük. Fehéroroszország élő fegyverként használja fel ezeket a bevándorlókat” – mondta Wasik a wPolsce.pl nevű online műsorszolgáltatónak. A belügyminiszter-helyettes szerint az elmúlt napokban növekedést tapasztaltak az érkezők számának tekintetében. „Ezt úgy kezeljük, mint reakció arra, hogy menedéket biztosítottunk a fehérorosz sprinternek” – jelentette ki.    

A fehérorosz futó visszautasította, hogy a tokiói olimpiáról Fehéroroszországba térjen vissza.

A lengyel határőrség a Reuters hírügynökséggel közölte, hogy 71 migránst vett őrizetbe a Fehéroroszországgal közös határon szerda éjszaka, illetve további 62-t vett őrizetbe szerdán, többségében irakiakat. A Reuters megjegyzi: csak ez a szám nagyobb annál a 122 illegális bevándorlónál, akiket a lengyel határőrség az egész tavalyi év során vett őrizetbe. A múlt hónapban 242 migránst vettek őrizetbe. Wasik elmondta, hogy a legtöbben Irakból érkeznek, de akadnak köztük olyanok, akik Afganisztánból.    

Lengyelországon kívül Litvánia is azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy „hibrid háborút” folytat azzal, hogy lehetővé teszi bevándorlóknak a fehérorosz-litván határ átlépését illegálisan.

A két ország közötti határon az idén már több mint 4000-en léptek át illegális módon Litvánia területére, míg ez a szám az egész tavalyi év során néhány tucat volt. Litvánia szerint Minszk ezt megtorlás gyanánt teszi, mert Vilnius menedékjogot adott fehérorosz másként gondolkodóknak, köztük Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőnek.    

A Bild című német lap keddi beszámolójában megosztotta az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) drónja által, illetve a litván határőrség által készített egy-egy videofelvételt. Előbbin az látható, amint fehérorosz határőrök látszólag migránsokat visznek a határhoz, majd otthagyják őket, az utóbbin pedig az, amint fehérorosz határőrök lebontják a két ország közötti szögesdrótkerítést.    

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön azzal vádolta Litvániát és Lengyelországot, hogy ők idézik elő a migrációs válságot a határon, azt állítva, hogy Litvánia erővel akart migránsokat küldeni fehérorosz területre.    

Május végén Lukasenka arra figyelmeztetett, hogy országa eddig feltartóztatta a szomszédos államba tartó migránsokat, de a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot továbbra is folytatnia. Lukasenka ugyanakkor közölte, hogy Fehéroroszország nem lesz „tárolóhelye” az afrikai és közel-keleti bevándorlóknak.

(MTI)

Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval Fehéroroszország a Lengyel, Litván határra küldi a migránsokat. De hogyan kerültek a migránsok Fehéroroszországba?

Nem értem a problémát: a migráns jó, a migráns áldás, az EU pedig köszönettel tartozik Lukasenkának, amiért ezt a sok jót nem akarja a mind a maga országának megtartani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés