Joe Biden levette a kezét a szexbotrányba keveredett demokrata kormányzóról

2021. augusztus 4. 10:42
Le kellene mondania a szexuális zaklatással vádolt Andrew Cuomo New York-i kormányzónak – mondta Joe Biden amerikai elnök Washingtonban.

Biden egy keddi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: tartja magát ahhoz, amit márciusban mondott, hogy ha beigazolódnak a Cuomo ellen felhozott vádak, akkor úgy véli, a kormányzónak le kellene mondania. Az Egyesült Államokban szokatlannak számít, hogy az elnök távozásra szólít fel egy megválasztott kormányzót, aki ráadásul egyben párttársa – mutattak rá hírügynökségek.    

Cuomo az ellene felhozott vádakat vizsgáló jelentés közzététele utáni beszédében azt állította: soha nem zaklatott senkit, és leszögezte, hogy nem mond le tisztségéről.    

Jen Psaki fehér házi szóvivő borzalmasnak nevezte a vádakat    

A szenátus demokrata többségét vezető Chuck Schumer, illetve a szintén demokrata többségű képviselőház elnöke, Nancy Pelosi is lemondásra szólította fel Cuomót. Pelosi elismeréssel adózott azoknak a nőknek, akik vették a bátorságot, hogy nyilvánosság elé álljanak a Cuomo elleni vádakkal.    

Pennsylvania, New Jersey, Rhode Island és Connecticut demokrata párti kormányzói közös közleményükben a vizsgálat eredményei feletti döbbenetüknek adtak hangot. Megjegyezték: szerintük is távoznia kellene a kormányzónak. New York állam képviselőházának demokrata elnöke Cuomo minél gyorsabb eltávolítását követelte. Carl Heastie szerint egyértelművé vált, hogy a kormányzó elveszítette a képviselőházi demokrata többség bizalmát, és nem maradhat tovább hivatalában.    

New York állam főügyésze, Letitia James egy hónapokig tartó vizsgálat eredményeit kedden ismertetve közölte:

Cuomo szexuálisan zaklatta az állami hatóságok több jelenlegi és egykori női munkatársát, fogdosta, csókolgatta és ölelgette őket, valamint illetlen megjegyzéseket tett rájuk. A vizsgálat azt is megállapította, hogy Andrew Cuomo és támogatói bosszút álltak az egyik korábbi alkalmazotton, aki vádakkal állt elő. A vizsgálat során a felkért ügyvédek – Anne Clark és Joon Kim – 179 emberrel beszéltek és 7400 bizonyítékot vizsgáltak meg, köztük dokumentumokat, e-maileket, hangfájlokat és fotókat.      

A 168 oldalas jelentésben kitértek arra is, hogy a 2011 óta hivatalban lévő kormányzó ellenséges és félelemteli munkahelyi légkört teremtett női beosztottjai számára. A beszámoló civil vizsgálat eredménye, amelynek nincsenek automatikus jogi következményei, legfeljebb egy eljárás megindításának alapjául szolgálhatnak.    

„A következő lépésekről a kormányzó, a törvényhozás és a nyilvánosság döntenek” – tette hozzá a főügyész.

(MTI)

Fotó: SPENCER PLATT, David Dee Delgado / AFP

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Trump egyik legnagyobb, legocsmányabb kritikusa volt.

Mehet a levesbe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés