Farkas a cigányok közt

2021. augusztus 3. 22:36
Dr. Dávid Ferenc
Népszava
A Fidesz „cigánytagozataként” ismert és besorolt „Lungo Drom” vesztes és befolyás nélküli kompánia lesz?

„Egy közleményből idézünk: »A „Lungo Drom” Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség Kongresszusa ismételten Farkas Flóriánt választotta a szervezet elnökévé. (…) A Lungo Drom elkötelezett a kormány politikája mellett, a Fidesz stratégiai szövetségeseként, a magyarországi cigányság boldogulásához szükséges feltételek megteremtése elsődleges eszközének továbbra is a kormány társadalmi felzárkózás programjának folytatását tekinti, értékeink megvédésének garanciáját továbbra is a Fidesz-KDNP pártszövetség kormányzásában látja. (…) A Lungo Drom meg fogja akadályozni a baloldal előretörését, választási sikerét. Minden eszközzel fel kell lépnünk a bevándorláspárti törekvések ellen és a jóléti társadalmunk megőrzése érdekében! (…) Hazánkban nem a bevándorlás következtében nő a népességszám, hanem a kormány komplex családtámogatási intézkedéseinek köszönhetően.« (Kiadó: »Lungo Drom« Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség)

Már az elgondolkodtató, hogy a hazai cigányság legismertebb szövetségét egy olyan személy vezeti továbbra is, akinek iskolai végzettségével kapcsolatban sok-sok kétely merült fel, és akinek hosszú pályafutása során több alkalommal volt találkozója a magyar igazságszolgáltatással. Próbálok körültekintően fogalmazni: Farkas Flórián közpénzekkel való elszámolásai legalábbis gyanúsak, a Legfőbb Ügyészség szerint a „Híd a munka világába” program kapcsán költségvetési csalás gyanúja miatt volt folyamatban nyomozás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságán, ami 2015-ben kezdődött. Az ügynek 2018 novemberében még nem volt gyanúsítottja, és még Farkas Flóriánt sem hallgatták meg, pedig ő írta alá a szerződések legnagyobb részét. 2018-ban az OLAF is vizsgálatot indított az ügyben. Nos, ez az ember évtizedek óta a honi cigányság egyik vezetője, mellesleg parlamenti képviselő, ami komoly védelmet jelent számára.

Most újabb öt évre kapott bizalmat a »Lungo Drom« élén. Olvassák csak figyelmesen a fenti közlemény-részletet. A »Lungo Drom« nem érdekképviseleti szövetségként nyilvánul meg, hanem leplezetlenül politikai szervezetként határozza meg magát, hiszen sorsát egyértelműen odaköti a Fidesz-KDNP koalícióhoz. Egy magára valamit is adó érdekvédelmi alakulat soha nem folytat direkt pártpolitikát, ugyanis a dolgok rendje szerint kormányok és pártok jönnek-mennek, de a képviseleti kör - esetünkben a hazai cigányság – biztosan itt marad. Mi történik akkor, ha a Fidesz elbukja a jövő évi választást? Akkor a Fidesz »cigánytagozataként« ismert és besorolt »Lungo Drom« vesztes és befolyás nélküli kompánia lesz? Vagy átáll a demokratikus pártok oldalára, azaz a »Lungo Drom« gyorsan mezt és ideológiát cserél? Balra át, Flórián?!”

Fotó: MTI Fotó: Mészáros János

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés