A költségvetés marad így, ahogy van

2021. augusztus 2. 8:43

Varga Mihály
atv.hu
Matolcsy György helyett nem tudok nyilatkozni. Interjú.

„4,2 százalékos lesz az infláció idén, és jövőre 3,6 százalékos? A 2022-es költségvetésben, amit a parlament már elfogadott, nem 3 százalékos szerepel?

Az idei évre is 3 százalékot terveztünk eredetileg, ezt korrigáltuk a tavaszi módosítás során 3,6-ra. Hogy jövőre az infláció mértéke mennyi lesz, ezt még nehéz pontosan megbecsülni. Úgy számolunk, hogyha a jegybank használja a nála meglévő eszközöket, akkor az infláció újra visszamehet a 3 százalékos tartomány irányába 2022-ben. Ezzel kalkulál a jövő évi költségvetés is. Az infláció mérséklése érdekében a jegybank már lépett. Az európai bankok közül elsőként jelentett be kamatemelési pályát, van esély tehát arra, hogy az infláció mértéke idén átmenetileg magasabb, jövőre pedig már kisebb mértékű legyen.

Matolcsy Györgyék harmadszorra emelték a jegybanki alapkamatot múlt kedden, harminc bázisponttal. Ez a fogyasztási hiteleknél, jelzáloghiteleknél az emberek számára jelentősen érzékelhető kamatemelkedést okoz?

Ha magasabb az infláció mértéke és az alapkamat szintje is magasabb, akkor ez meg fog jelenni a hitelek a kamataiban is. Most azt kellett mérlegelni a jegybanknak, hogy a gazdaság újraindulása mellett az infláció mértéke mennyire veszélyes. Egyetértek a jegybankkal, hogy a magasabb infláció veszélyt jelenthet.

Örömmel halljuk, hogy egyetértenek...

Jelenleg nagyobb problémának tartom az infláció mértékét, mint az államháztartási hiány korábbi szinthez viszonyított magasabb mértékét. Az államháztartási hiány tavaly kisebb volt nálunk, mint az EU-átlag, és jövőre is a középmezőnyben vagyunk. A konvergencia-programok alapján még a régióban is átlagosnak számít. Az újraindítás miatt ez egy természetes állapot, elég lesz megnézni majd az ősszel Európában elfogadott nemzeti költségvetéseket. Ezzel ellentétben amagyar infláció mértéke április-május-júniusban a legmagasabb volt az Európai Unióban.

Matolcsy György most a Pénzügymisztérium fiskális politikájának legnagyobb ellenfele?

Matolcsy György helyett nem tudok nyilatkozni, nyilván ő majd elmondja, vagy megírja…

Olvasta A negyedik hadjáratot?

Van olvasnivalóm bőségesen, de értesülök a fontosabb hírekről.

Matolcsy György írta a Magyar Nemzetben. És teljesen szembement az 5,9 százalékos a hiánycéllal, amit ön jelölt meg a ‘22-es költségvetésben. Hibás és kockázatos ez a nagy hiány szerinte.

Rendben, beszéljünk a kritikáról. Az állítás: az államháztartási hiányt 3 százalék alá kellene vinni már 2022-ben. Ez hiba lenne, mivel megszorításokkal és a meginduló növekedés lefékezésével járna. Nem véletlenül függesztette fel az erre vonatkozó költségvetési szabályt az Európai Bizottság. Ez egy újraindítási periódus, a költségvetésnek támogató és ösztönzőfiskális politikát kell megvalósítania. Támogatjuk a munkahelyek újrateremtését, támogatjuk a beruházásokat, adócsökkentéseket hajtunk végre. Egyáltalán, a gazdasági visszaesés utáni időszak újjáépítésén dolgozunk. Ezért nyilván magasabb lesz az államháztartás hiánya, de hangsúlyozom: ez nem tér el az Európai Uniós átlagtól. Érdemes elolvasni a V4-ek áprilisban benyújtott konvergencia programjait. Magyarország Lengyelországgal együtt a leggyorsabban fog visszatérni a 3 százalékos hiányszinthez 2024-ben.

Matolcsy György ennél a kritikájánál már tovább ment, levezette, hogy miután fel van tüzelve a gazdaság és az államadósság szintje is magas, plusz nagyon magasra tervezett a 2022-es hiány, mindenképpen módosítani kell a költségvetést.

A költségvetés marad így, ahogy van. Vicces lenne, ha a parlament által június 15-én elfogadott törvényt már júliusban módosítanánk, ami ráadásul még életbe sem lépett, mivel még 2021 van, nem 2022.

Tehát nem veszik figyelembe Matolcsy György felszólítását?

Figyelembe vesszük mindenki javaslatát, minden észrevételre odafigyelünk, még az ellenzéki észrevételekre is. A magyar parlament nagy többséggel elfogadta az újraindítás jövő évi költségvetését. Hozzáteszem, mindezt a Költségvetési Tanács jóváhagyásával, amelynek a Számvevőszék és a jegybank elnöke is tagja. Természetesen legyünk óvatosak! A vírushelyzet hozhat még olyan változásokat, amelyek gazdasági lendületet fognak vissza, ezért folyamatosan figyelünk a helyzet változására. Érdemes mindig két-három hónap, legalább egy negyedév teljesítményét megvárni, hogyha hozzá akarunk nyúlni a költségvetéshez.„

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés