Meghalt Stefan Michnik, európai elfogató parancs alapján körözött sztálinista lengyel vérbíró

2021. július 30. 11:19

Adam Michnik testvére 91 éves volt.

2021. július 30. 11:19

Kilencvenegy éves korában meghalt az Egyesült Államokban az európai elfogató parancs alapján körözött lengyel sztálinista vérbíró, Stefan Michnik. A halálhírt féltestvére, Adam Michnik, a néhai kommunista hatalom elleni földalatti ellenzék egyik vezető személyisége, most a Gazeta Wyborcza napilap főszerkesztője közölte pénteken.

Stefan Michnik kedden hunyt el a pennsylvaniai Gettysburgben. „Testvérem sokat szenvedett miattam, bár nem az én hibámból” – írta a gyászhírben Adam Michnik.  Stefan Michnik az 1968 márciusában elkezdődött zsidóüldözés elől emigrált Svédországba. Ennek előzménye, hogy 1968 márciusában diáktüntetések voltak a kommunista diktatúra ellen, amelyeket a hatalom cionistának minősített.

A diáktüntetések egyik főszereplője Adam Michnik volt.   

Lengyelország 2018-ban adott ki elfogatóparancsot az emberiesség elleni bűntettek elkövetésével vádolt Stefan Michnik ellen, Svédország 2019-ben elutasította ezt azzal érvelve, hogy a gyanúsított svéd állampolgár, és a neki tulajdonított tettek elévültek.    Stefan Michnik élete végéig lengyel állampolgár is volt. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyészi tagozata 93 pontban helyezte vád alá Michniket, ezek szerint az emberiesség elleni bűntetteket 1952-1953-ban követte el, amikor a varsói katonai kerületi törvényszék bírájaként halál-, illetve börtönbüntetést előíró

ítéleteket hozott a második világháború alatt és az ezt követő években a német és a szovjet megszállás ellen harcoló lengyel katonák ellen.   

Michnikre a vádirat alapján életfogytig tartó börtönbüntetés is kiszabható lett volna. Halálhírére reagálva Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes a Twitteren azt írta: az, hogy a vérbíró büntetlen maradt, „az igazságosság és a nemzetközi jog elveinek szégyenletes megtagadását jelenti”. Utalva a kiadatási kérelem svéd elutasítására, Szynkowski vel Sek hozzátette: erre az ügyre emlékeztetni fogja a svéd politikusokat, „akárhányszor valaki közülük kioktatná (Lengyelországot) a jogállamiság miatt”.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2021. július 31. 11:23
Jut eszembe: a hazai vérbírókkal mi a helyzet? Azok ellen nem indulnak eljárások?
MZperXXL
2021. július 31. 11:22
Jut eszembe: a hazai vérbírókkal mi a helyzet? Azok ellen nem indulnak eljárások?
Gèbi
2021. július 31. 10:49
A libsi kettős mérce tipikus esete. Örüljünk neki, hogy megdöglött és reménykedjünk, hogy nem lesz nyugta soha.
Ekeke
2021. július 30. 17:57
Lengyelországi biszku bela
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik