Visszakerülhet Irakba a Gilgames-tábla

2021. július 28. 10:44
A ritka műkincs a legrégebbi irodalmi emlék, a sumér Gilgames-eposz részletét őrzi.

Visszakerülhet Irakba a Gilgames-tábla, miután hétfőn egy bíróság is megerősítette, hogy az amerikai hatóságok jogosan kobozták el a kétes eredetű 3500 éves ékírásos táblát a Hobby Lobby barkácsáruház-lánctól, amely azt a milliárdos tulajdonosa, David Green keresztény aktivista által létesített washingtoni Bibliamúzeum számára vásárolta meg 1,67 millió dollárért 2014-ben. A Gilgames Álomtábla néven ismert ritka műkincs a mai Irak területéről származik, és a legrégebbi irodalmi emlék, a sumér Gilgames-eposz részletét őrzi. A New York-i ügyészség szerint a Hobby Lobby szándékosan elhallgatta az Egyesült Államokba illegálisan bevitt tábla eredetével kapcsolatos fontos információkat.    

Gyanús ügyletek

Az ügyészség által tavaly benyújtott polgári peres dokumentumok szerint a táblát 2003-ban egy Londonban élő, közel-keleti régiségekkel foglalkozó jordániai műkereskedő vette meg. 2007-ben a kereskedő eladta egy vásárlónak 50 ezer dollárért, és az üzlethez egy hamis igazoló dokumentumot csatolt, amely azt állította, hogy a műkincset 1981-ben egy aukción vásárolták az Egyesült Államokban.

A tábla következő vásárlója 2014-ben a Hobby Lobby volt, amely ráadásul adócsalást is elkövetett,

mert noha az adásvételi ügylet New Yorkban jött létre, azt oklahomainak tüntette fel, hogy ne kelljen áfát fizetnie utána.

A Gilgames-táblát, amely az iraki múzeumokból 1991-ben ellopott több ezernyi műkincs egyike lehet, 2019 szeptemberben kobozták el a múzeumtól a tulajdonjogok tisztázása céljából. A Hobby Lobby már 2017-ben hárommillió dolláros büntetést kapott és több ezer olyan műkincset – köztük ékírásos táblákat és ősi mezopotámiai pecséteket – kényszerült átadni a hatóságoknak, amelyekről kiderült, hogy illegálisan csempészték be Irakból.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha az övék, akkor az övék. Ha nem tudnak rá vigyázni, akkor összetörik. Van az úgy. Akkor is az övék, és Amerikában sincs a cucc a helyén. Amerikában maradhat a fotómásolat, a tudósoknak az is elég.

Azok az óriási Buda szobrok amelyeket 2001-ben ágyúztak szét afganisztáni talibánok, azok a késő ókori fehér-hun (azaz "heftalita") uralom centrumterületén és idejében a Kr.utáni 5. században épültek meg. (A "buda" olyan név mint a Caesar--cézár , Carolus--király, illetve a kende vagy gyula névvé lett szavak)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés