Kaliforniában és New Yorkban százezreknek tették kötelezővé a koronavírus elleni oltást

2021. július 26. 22:35
Kaliforniában kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltást felvételét a közszférában foglalkoztatottak és az egészségügyi dolgozók számára – írta meg a Reuters.

Kalifornia és New York City is megköveteli a kormányzati dolgozóktól, hogy oltassák be magukat a COVID-19 ellen, vagy ha nem teszik, rendszeresen teszteljék őket a vírus ellen – közölték hétfőn tisztviselők, jelezve, hogy új szintű készültségre van szükség a a Delta variáns által okozott fertőzési hullám miatt.

Abban az esetben, ha valaki nem veszi fel az oltást, hetente vírustesztnek kell alávetnie magát. A kötelező védőoltást az Egyesült Államok közszférájában bármelyik tagállam elrendelheti egy korábbi szövetségi jogszabály értelmében – emlékeztet az írás. Hasonló rendelkezéseket vezettek be a szintén baloldali irányítású New Yorkban is.

Bill de Blasio New York-i polgármester hétfőn bejelentette, hogy a város több mint 300 000 alkalmazottjától követelik meg, hogy szeptember 13-ig beoltassák magukat,

ha nem teszik, hetente tesztelni fogják őket. A bejelentés egy héttel azután történt, hogy a város ewlrendfelte a kötelező oltást a városi fenntartású kórházak és klinikák összes egészségügyi dolgozója számára.

Néhány órával később Gavin Newsom kaliforniai kormányzó jelentette be, hogy minden állami alkalmazottnak, azaz mintegy 246 000 embernek augusztus során meg kell kapnia a védőoltást. illetve hasonlóan, legalább heti rendszerességgel COVID-19 tesztnek kell alávetnie magát. 

Jelenleg pandémia van, amikor az egyén választása, miszerint nem oltja be magát, kihat a többiekre is” 

– mondta Newsom hétfői sajtótájékoztatóján.

Az Egyesült Államok legnépesebb, demokrata vezetésű tagállama a rendelkezés révén jelentősen szigorított az oltással kapcsolatos szabályokon. Az állam területén sporaikusan már előfordult kötelező oltás, de az jellemzően egy-egy városra (mint példáéul a szintén baloldali többségű például San Francisco-ra), vagy egy intézményre, mint például egyetemekrere vagy kórházakra korlátozódott.

Kaliforniában egyébként – hazánkhoz részben hasonlóan – gyors felfutás után megtorpant az átoltottság növekedése, és 50%- nál megtorpant. Emiatt a lakosság majdnem fele nem kapott semmilyen védőoltást, a delta variáns viszont egyre gyorsabban terjed. A Fehér Ház szerint a helyzet aggasztó, azoltást felügyelő szövetségi szerv, az FDA az amerikai államban is elsősorban a fiatalkorúak oltásának sürgetése révén javítana az oltottsági arányokon.

Fotó: Robyn Beck / AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Manapság, az unión belül Mo-n a legnormalizáltabb és a legnormálisabb az élet. Ezt mindenképpen értékelni kell, ez egy nagyszerű eredmény. Hála az Orbán kormánynak. Lehet, a járvanykezelést illetően volt néhány hiba, de végeredményben bárki más irányítása alatt sem lett volna jobb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés