Amerika békejobbot nyújtana Kínának a járvány és a klímaválság leküzdéséhez

2021. július 26. 19:47
Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes globális együttműködésre szólította fel Pekinget hétfőn, miután tárgyalt kínai hivatali partnerével, Hszie Fenggel a kelet-kínai Tiencsinben.

Sherman arra reagált, hogy Hszie szavai szerint holtpontra jutottak a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert „egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát”. Az amerikai diplomata azt javasolta Pekingnek, hogy lépjen túl a nézeteltéréseken, és működjön együtt Washingtonnal felelős globális hatalomként olyan világproblémák megoldásában, mint a klímaváltozás, vagy a koronavírus-járvány.    

Vannak olyan gondok, amelyek előbbre valók bizonyos nézeteltéréseknél, és amelyek enyhítéséért nemzetközi felelősséggel tartoznak a nagyhatalmak”

– mondta Sherman telefoninterjúban az AP amerikai hírügynökségnek tárgyalása után. Hszie szintén az hangsúlyozta, hogy a világnak szolidaritásra és együttműködésre van szüksége, mert „az emberiség egy csónakban evez”. Előtte viszont azt fejtegette, hogy az amerikai fél által gyakran emlegetett „szabályokon alapuló nemzetközi rend” valójában eszköz az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei számára arra, hogy saját szabályaikat állítsák be nemzetköziként, ráerőltetve azokat a világ többi országára.

A kínai diplomata szerint valójában a „dzsungel törvényét” kívánják bevezetni, mely alapján az „erősebbnek van igaza” és „a nagyobb hatalmaskodik a kisebb felett”.    

Joe Biden amerikai elnök januári hivatalba lépése óta a két ország képviselői hétfőn másodszor tárgyaltak egymással. Az első megbeszélés márciusban Alaszkában volt – feszült hangulatban. Sherman tárgyalását Hszievel „őszintének és nyitottnak” minősítette.    

Ugyancsak hétfőn tanácskozott az amerikai diplomata Kína külügyminiszterével is. A megbeszélésről kiadott pekingi közlemény szerint Ji Vang arra sürgette az Egyesült Államokat, hogy amilyen gyorsan csak lehet, szüntessen meg minden egyoldalú büntetőintézkedést és vámot Kínával szemben. Hangsúlyozta, hogy Washingtonnak nem szabadna ócsárolnia vagy megpróbálnia megdönteni Kína szocialista rendszerét, valamint Tibet és Hongkong esetében bírálnia Kína területi integritását.

(MTI)

Fotó: Li Ran / XINHUA / Xinhua via AFP

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés