Feltételekhez köti a kormány az EU-s helyreállítási pénzek elfogadását

2021. július 24. 11:19

A kormány azt szeretné, hogy az EU tartsa tiszteletben az Alapjogi Charta 14. és 21. cikkében rögzítetteket.

2021. július 24. 11:19
null

A helyreállítási terv szerint hazánknak járó, európai uniós forrásokkal kapcsolatos kérdésekről szóló kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat szerint az Európai Bizottság – az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve – a  gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai jogalkotással összefüggő politikai ellenvéleménye okán hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti – írja az Index.

A határozat ezzel összefüggésben kimondja, hogy a helyreállítási terv keretében Magyarországnak járó összegek csak akkor fogadhatók el,

ha az Európai Bizottság nem támaszt Magyarországgal szemben olyan feltételt, amelyet más tagállamokkal szemben nem alkalmaznak.   

A feltételek

Az EU tartsa tiszteletben az Alapjogi Charta 14. cikkében rögzítetteket: „...a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban”.   

Valamint a 21. cikkben rögzítetteket, miszerint a nemek közötti megkülönböztetés fogalmát a szöveg eredeti, hagyományos (biológiai) jelentése szerint alkalmazzák.

Kép: makronóm.mandiner

Kapcsolódó cikkek

Összesen 372 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tudjisten
2021. július 25. 01:35
Rosszul idézi a közlönyt az Index, és az Index nyomán a Mandiner. Az eredeti szövegből kiderül, hogy itt a "tárgyalási pozíció" rögzítéséről van szó. A magyar tárgyaló fél nem fogadhat el olyan szerződést, melyben az EU kizárólag Magyarországra vonatkozó feltételhez kötné a kifizetést, ahogy most akarja. Ebben teljesen igaza van Orbánnak. Tehát a közlöny szövege nem az EU-nak szól, hanem a magyar tárgyalóknak. Közvetve persze az EU-nak is szól: ne próbálkozzon oda nem való feltételek kiszabásával, mert a tárgyalóknak nincs felhatalmazásuk azt elfogadni. "A Kormány a  Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz kapcsán az  Európai Bizottsággal folytatott további egyeztetések tekintetében az alábbi tárgyalási álláspontot határozza meg: a) hazánk helyreállítási tervének elfogadása során csak olyan megállapodás fogadható el, amelyben az  Európai Bizottság nem támaszt Magyarországgal szemben olyan feltételt, amelyet más tagállamokkal szemben nem alkalmaznak (kettős mérce tilalma);"
recipeferum
2021. július 24. 22:02
Sehol semmi tudósítás erről a vezető hírportálokon! Annyira keresztbe veri a "M.o.az uniós támogatások csecsén él,amit az Orbán mind ellop" vezérnarratívát,hogy hirtelen nem kapnak szavakat.:D
wrfri
2021. július 24. 20:21
A magyar kormány feltétele hogy elfogadja a pénzt, hogy az EU nem szab feltételt hogy adjon pénzt. Ez azért elég beteg :)
lewdberg
2021. július 24. 17:41
ezigen, a koldus ad feltételeket:DDD csicska gyáva gecik vagytok, pofán kéne baszni mindannyiótok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik