Több európai országban is bevetették már a Pegasust

2021. július 22. 8:10
Hollandiában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Svájcban, Görögországban és Lengyelországban is használták a Pegasus nevű izraeli kémprogramot – derült ki a The Citizen Lab vizsgálatából.

A szervezet arra a következtetésre jutott, hogy 2016 és 2018 között a világ legalább 45 országában jelen volt a Pegasus, de listájukon Magyarország nem szerepelt – számolt be a kutatásról a Magyar Nemzet. Érdekes részlet, hogy az NSO épp 45 ügyfélről számolt be.

A The Citizen Lab vizsgálata után az NSO kétségbe vonta az adatok hitelességét, és azzal érveltek, hogy a felsorolt országok közül több bizonyosan nincs a partnereik között. A The Citizen Lab azonban világossá tette az elemzésében, hogy az azonosított országok nem feltétlenül ügyfelei az izraeli kibercégnek, csak annyit állíthatnak nagy bizonyossággal, hogy ezekben az államokban használták a programot. 

Fotó: The Citizen Lab

Az elemzésben egy térképen jelölték, hogy mely országokban hányszor találtak gyanús nyomot: Európán belül Franciaországban és az Egyesült Királyságban többször is. Az elemzés azt sem vitatja, hogy az NSO ügyfelei törvényesen, bűnügyi és nemzetbiztonsági okokból vetették be a szoftvert. Mindössze hat olyan országot, köztük Mexikót és közel-keleti, valamint afrikai államokat említettek, amelyeknél felmerült a gyanú, hogy politikai célok is szerepet játszhattak.

Apró megjegyzés, hogy a The Citizen Lab a mostani ügyben is szerepet játszott, ők vizsgálták meg az Amnesty International módszereit.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,A Citizen Lab is inkább politikai gittegylet mint technológiai csoport..,,

Szerintem, mindkettő.

A Fidesz már mindent beismert, de zabot nem ad, azaz: Lmbtq-sok NEM MEHETNEK ISKOLÁKBA...
És ez itt a lényeg, ez a NÉGY szó.

Még pár nap és kiderítik:
Magyarországon példátlan botrány: Orbán lehallgatta Orbánt.
És ha ez meglesz, jöhetnek a felszabadító csapatok: BUZI zászló alatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés