Kubatov Gábor az antiszemitizmus ellen szólalt fel Jeruzsálemben

2021. július 22. 9:13
A Fradi elnöke felidézte: tíz évvel ezelőtt horogkeresztes zászlót vittek a stadionba a szurkolók, ezután szigorú intézkedéseket vezettek be.

„Ki kell hangsúlyoznom, hogy ez a téma a szívügyem” – mondta Kubatov Gábor, az FTC elnöke, aki az Antiszemitizmus Ellen Küzdő Globális Fórumon szólalt fel Izrael fővárosában.

A Ferencváros életében évek óta kiemelt helyet foglal el ez a téma, tavaly novemberben a klub csatlakozott a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) kezdeményezéséhez, és elfogadta az IHRA definícióját – jegyzi meg a hírről beszámoló nso.hu.

A horogkeresztes zászlótól a vénaszkennerig

Azt tudni kell, hogy a Fradinak nagyon nagy társadalmi hatása van, tízmillióan élnek Magyarországon, ebből több mint két millió ember a Ferencvárosnak szurkol. Ebből következik, nem mindegy, hogy az FTC milyen úton indul el. Korábban kimondtuk, hogy mit gondolunk a kirekesztésről és az antiszemitizmusról. Elmondtuk azt is, hogy a sportban nem számít, hogy milyen a bőrszíned, a származásod, a vallásod és az sem, hogy szegény vagy gazdag vagy. A pályán egyenlő ellenfelek játszanak egymással, hozzáteszem, az életben is így kéne ennek lennie. Nálunk szabályok és következetesség van, a cselekedeteknek pedig következményei vannak. Éppen ezért nagyon szigorú stadionbeléptető rendszerrel rendelkezünk.

Ha itt valaki bűnt követ el, pontosan szeretném, tudni, hogy hívják és hol lakik az illető, majd ezek után többet nem szeretném beengedni a stadionba. Kívülről egyszerűnek tűnik, mert mindenhol így kéne ennek mennie, nekünk az ultráink három évig bojkottálták a csapatot. Ezerötszáz drukker az én házam előtt is tüntetett, sőt a családomat is megfenyegették, de ez nem változtatta meg a véleményem, csak megerősített abban, hogy ezen az úton kell járnunk” – jelentette ki a Fradi elnöke, aki felidézte az elmúlt évtizedben megtett utat, amikor szigorítani kellett a rendszerükön.

Tíz évvel ezelőtt horogkeresztes zászlót vittek a stadionba, kilenc éve totenkopf mintájú molinót függesztett ki egy szurkoló, nyolc éve pedig egy Csatári László nevű emberre emlékeztek, aki a kassai haláltábor vezetője volt. Ezek után az incidensek után felszólítottuk őket, hogy az elkövetők jelentkezzenek, és vállalják a felelősséget. Akkor még a klub nem volt abban a helyzetben, hogy be tudta azonosítani a bűn elkövetőket. Ezek után vezettük be a legszigorúbb intézkedéseket, ami szerintem Európában példátlan. Nálunk klubkártyával és vénaszkennerrel történik a beléptetés, ami rendkívül biztonságos” – mondta.

Nem számít, ki a fehér és ki nem

Az elnök arról is beszélt, hogy egyre több nőt és gyereket lehet látni a magyar lelátókon, ez szerinte befolyással van a szurkolói kultúrára is.

Azáltal, hogy fejlődött az infrastruktúránk, sokat változott a szurkolói kultúránk is. Magyarországon állami program segítségével az összes első- és másodosztályú csapat stadionja megújult. Nekem meggyőződésem, hogy magasabb színvonalú környezetben máshogy viselkednek az emberek. A régi stadionokba alig mentek nők és gyerekek, most a Ferencvárosnál húsz százaléknál tartunk, ez nekünk nagyon fontos, hiszen a későbbi Fradi-generáció biztosítva van.

Az új stadionokban már komoly kamerarendszer van, az arénákban szigorú törvények uralkodnak, pont, ahogy Angliában. A legutolsó dolog amit hiszek, hogy az a legjobb kampány, ha abból a nációból vannak játékosok a csapatban, amellyel szemben sokan előítéletesek. Ha ma megkérdezzük a Fradi-szurkolókat, hogy ki a három legjobb játékosa a csapatnak, a legtöbben három színes bőrű futballistát mondanának. A mi klubunknál nem számít, hogy színes bőrű vagy fehér” – jelentette ki Kubatov.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gábor jól tetted, de az itt tenyésző antiszemét proli szutykoknak nem fog tetszeni, ami jó

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés