Nyugat-Európa veszélyes játékáról

2021. július 21. 18:39

Boris Kálnoky
Corvinák
Nyugat-európai politikusok tudatosan szítják a feszültséget a régi és új, tehát „keleti” tagországok között. Ez pedig semmi jóra nem vezet.

„Eredetileg németül írtam ezt a cikket, hogy egy klasszikus német mondással kezdhessem, amely így szól: »Ha itt nem tetszik, elmehetsz«. Miért klasszikus? Mert ez egy olyan mondat, ami gyakran elhangzik, ha úgynevezett »bionémetek« úgynevezett »újnémetekkel« veszekednek. Bionémet, újnémet: ezek olyan fogalmak, amelyek az én ifjúkoromban még nem léteztek.

A bionémet kifejezés, »biológiai« németeket jelöl, olyanokat tehát, akik származásuk szerint németek. Az újnémetek bevándorlók, akik német állampolgárok, de bevándorlók – vagy legalábbis a szüleik vagy nagyszüleik akként érkeztek az országba.

Tehát egy ilyen bionémet versus újnémet vitában előfordulhat, hogy előbbi azzal intézi el a vitás kérdést, hogy odaszúrja:, »Ha nem tetszik nálunk, el is mehetsz.«

Az ilyen és ehhez hasonló mondatokat gyakran olyanoknak címzik, akik már akár harmadik generációsként élnek Németországban és az anyanyelvük is (többé-kevésbé) német. Ha egy ilyen harmadik generációs német-török ezt a mondatot hallja, a reakciója (jobb esetben) tanácstalan vállvonogatás lehet: Elmenni? Hova? Német vagyok. Itt születtem. Itt vagyok itthon, ez a hazám. Ezt a mondatot a közbeszédben természetesen rasszistának, kirekesztőnek, és intoleránsnak tartják, és a legtöbb német azonnal észreveszi, ha ilyen szavakat hall vagy lát (főleg a közösségi médiában).”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó kis írás
Nagyon sok helyről tudom, hogy Bruxellesben mást mondanak az ebédlőben, mint az ülésteremben. Vagyis az ottani bürokrácia fogott emberekből van.

Jó kis írás
Nagyon sok helyről tudom, hogy Bruxellesben mást mondanak az ebédlőben, mint az ülésteremben. Vagyis az ottani bürokrácia fogott emberekből van.

Boris Kálnoky jól látja: „veszélyes” az aktuális tendencia, hogy az olyan tagállamokat, mint Magyarország durván meg akarják regulázni, mert ez pont olyan dinamikákat válthat ki, ami annak idején a Brexithez is elvezetett.

És ezért akarnak egyre több mindent kivonni a tagállami hatáskörből, hogy egyrészt ne is legyen eszköze szembemenni a magállamok akaratával, másrészt még nagyobb mozgástér legyen a megválasztott kormányfők zsarolásához.

Ha lemondunk saját gazdasági érdekeink érvényesítéséről, és elkezdünk úszni a gender árban.

Inkább ne szeressenek és legyünk "elszigetelve".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés