Görög ortodox egyház: nincs mikrocsip és embriósejt a vakcinában

2021. július 21. 7:55
A körlevél összeesküvés-elméleteket igyekszik eloszlatni.

A görög ortodox egyház zsinata körlevélben próbálja eloszlatni a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos téveszméket – közölte kedd este a Kathimeriní című görög napilap, amely közzé is tette a tizenkét kérdés és válasz formájában írt dokumentumot. A négyoldalas körlevél, amelyet Görögország templomaiban szándékoznak felolvasni a híveknek, nemcsak a vakcinák élettani hatásait firtató kérdésekre próbál választ adni, mint például az, hogy az oltások hatékonyak-e a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa ellen, de a gyakoribb összeesküvés-elméletekkel is foglalkozik.    

Csökken az oltás iránti igény Görögországban

„A koronavírus elleni vakcinákban nincsenek mikrocsipek. Ezek valóságtól elrugaszkodott elméletek, amelyek internetes félretájékoztatási kampányokon alapulnak” – olvasható a zsinat körlevelében. Egy másik népszerű összeesküvés-elméletet is igyekszik eloszlatni, miszerint a vakcinák embriósejteket tartalmaznak. A fertőzöttek száma az utóbbi időben jelentősen emelkedett a 11 millió lakosú Görögországban, miközben a vakcinák iránti igény csökkent. Az egészségügyi hatóságok 3565 új esetet regisztráltak az utóbbi 24 órában.    

A kormány különböző módszerekkel – kényszerrel és jutalmakkal – próbálja rávenni a lakosságot

az oltási kampányban való részvételre. Nemrég 150 euró (52 ezer forint) pénzjutalmat kínált a fiataloknak azért, hogy beoltassák magukat a koronavírus elleni vakcina legalább első dózisával. Mindemellett az oltásokat kötelezővé tették az egészségügyben és az idősotthonokban dolgozók számára. Szakértők szerint az egyház támogatása nagyban elősegíti majd a lakosság immunizálását szolgáló törekvéseket, tekintettel arra, hogy a legtöbb szkeptikus Görögországban a hívők soraiból kerül ki. A görögök csaknem 95 százaléka ortodox kereszténynek tartja magát, a görög ortodox vallás kiemelt szerepét az ország alkotmánya is tartalmazza.

(MTI)

Fotó: AFP

 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés