Az okos gép mítosza

2021. július 21. 13:29

Böszörményi Nagy Gergely
Esély sincs rá, hogy a gépi értelem egyhamar az emberi intelligencia nyomába érjen, túlbecsüljük a mesterséges intelligenciát, és alulértékeljük a saját agyunkat – állítja a terület vezető kutatója.

A közeli jövőben nem jön létre az emberi agyat helyettesítő technológia, aki mást állít, megtéveszti a nyilvánosságot – jelenti ki könyvében a mesterséges intelligencia egyik szaktekintélye. Erik Larson az emberi kommunikáció gépi feldolgozásával foglalkozik. Két vállalkozásába is tetemes pénzt fektetett az USA védelmi innovációkért felelős ügynöksége, a NASA-nál kevésbé ismert, ám sokkal fontosabb DARPA. Szerzőnk mérnöki tanulmányai mellett filozófiát végzett, az így megszerzett reflektivitással ritka madárnak számít a műszaki és természettudományok csúcsain.

A The Myth of Artificial Intelligence (a mesterséges intelligencia mítosza) című kötet több neves ember – például Peter Thiel – egybehangzó kritikája szerint az eddigi legszínvonalasabb bizonyítása annak, miért lehetetlen belátható időn belül az emberi intelligencia automatizálása. A téma időszerű, hiszen a Homo sapiens agyi képességeit meghaladó gépi gondolkodás a 21. századi hi-tech ipar központi ígérete. A legismertebb élő jövőkutató, Ray Kurzweil a 2040-es évek elejére jósolja a szingularitás létrejöttét, amikor a gépek lehagynak minket – a témával foglalkozó kutatásokba és cégekbe ömlenek a dollármilliárdok. Larson szerint a mesterséges intelligencia körüli hájp – ahogy száz évvel ezelőtt az akkori csúcstechnológiák kapcsán Hannah Arendt is megfigyelte – a vallásosságot idézi, a korlátokról pedig senki sem akar tudomást venni

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés