Rakétákat lőttek ki Libanonból Izrael északi határvidékére

2021. július 20. 10:11
Két rakétát lőttek ki éjjel Izrael északi határának térségére Libanonból, Izrael tüzérségi válaszcsapásokkal reagált.

Az egyik libanoni rakéta lakatlan területre csapódott be, a másikat pedig lelőtte az izraeli légvédelem. Nem történt kár sem emberéletben, sem anyagiakban. Az izraeli hadsereg válaszul ágyúval lőtte a rakéták indításának helyét. Egy szervezet sem vállalta magára a támadást, de a ynet szerint a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezethez vagy a szintén gázai Iszlám Dzsihádhoz tartozó palesztin fegyveresek voltak az elkövetők.

Legutóbb a Falak őrzője nevű, a gázai övezet katonai szervezetei ellen májusban folytatott hadművelet idején lőtték Izrael északi határvidékét Libanonból palesztinok. A ynet szerint a Hamász azért szólalt meg a fegyverek nyelvén, mert az új izraeli kormány nem engedélyezi, hogy a Katarból érkező pénzek eljussanak Gázába, s az utóbbi három hónapban csak 8 millió dollárt (közel 2,5 milliárd forintot) utaltak az övezetbe az elektromos szolgáltatás fenntartására, de nem érkezett meg a rászorulóknak szánt 10 millió dollár és szintén 10 millió dollár a Hamász tisztviselőinek kifizetésére.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter Libanont tette felelőssé a támadásért. „Libanon a felelős az éjszakai rakétákért, mert engedélyezi területén terroristák ténykedését” – írta a Twitter internetes közösségi oldalon Ganz. „Izrael fel fog lépni minden, polgárai és területi szuverenitása elleni fenyegetéssel szemben, és a megfelelő időben és helyen el fog járni érdekeinek érvényesítésére” – tette hozzá.

***

Kalandok, korszakok, karakterek: megjelent a Mandiner Útravaló különkiadása

Első alkalommal jelenik meg a Mandiner különkiadása, az Útravaló, több mint 120 oldalon.

Nyári-őszi magazinunkban szellemi, utazási és életkalandokra hívjuk olvasóinkat: izgalmas sorsokat és történeteket ismerhetnek meg a magyar jelenből és a múltból portréinterjúinkban és riportjainkban; tartalmas esszéket olvashatnak az előttünk álló jövő kihívásairól; de emellett szerzőink szülőföldjeikhez intézett vallomásaival is találkozhatnak. 

Riportokban és portrékban mutatunk be a saját szakmájukban kimagasló eredményeket elérő embereket, mint például Széll Tamás mesterszakácsot, Kassai Lajos lovasíjászt, Bott Frigyes borászt vagy épp a Bagossy Brothers zenekart. 

Lapunkban más neves személyiségek is megszólalnak – Ókovács Szilvesztertől Korzenszky Richárd atyán és Schiffer Miklóson át Prieger Zsoltig – utazáshoz és úton levéshez kapcsolódó élményeikről, tűnődéseikről.

Különkiadásunkat online formában ide kattintva olvashatja.

(MTI)

A nyitókép illusztráció (MTI/EPA/Mohamed Szaber)
  

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés