MAZSIHISZ: Magyarországon jobb a helyzet az antiszemitizmus szempontjából, mint Európa többi részén

2021. július 20. 21:11
De zsidó vallási szervezet szerint mégis hiába hirdetett zéró toleranciát az antiszemitizmusra a miniszterelnök, mert a közéletben kifejezetten gyakorivá vált az antiszemita beszéd.

Magyarország jobb helyzetben van az antiszemitizmus szempontjából, mint Európa más országai – jelentette ki az atv riportjában Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. A zsidó valllási szervezet legújabb antiszemitizmus-felmérése szerint ugyanakkor hiába hirdetett zéró toleranciát az antiszemitizmusra a miniszterelnök, a közéletben kifejezetten gyakorivá vált az antiszemita beszéd és a gyűlöletkeltés. Az atv hozzáteszi, hogy a Medián felmérése szerint a numerus clausus-ra vonatkozó állítással a megkérdezettek 23%-a ért egyet. 

„Le kell szögezni, hogy félelmek ugyan vannak Magyarországon, de Magyarországon ma nincs olyan antiszemitizmus, amiből mindez direkt módon következne” – mondta egy sajtótájékoztatón a Mazsihisz vezetője, aki szerint

Magyarország jobb helyzetben van az antiszemitizmus szempontjából, mint Európa más országai.

Az antiszemita incidenseket vizsgáló friss felmérés szerint fizikai erőszakot szinte senkinek nem kell elszenvednie zsidó származása miatt, ám így is sokszor előfordul a nyilvános gyűlöletbeszéd, népszerűek a különböző összeesküvés elméletek és a közéletben is gyakoribbá váltak az antiszemita nyilatkozatok az elmúlt évben.

A közvéleménykutatók szerint még mindig a szélsőjobboldali közösségekben és a Mi Hazánk Mozgalom rendezvényein a leggyakoribb az antiszemitizmus, ugyanakkor a világjárvány okozta bizonytalanság sokakban felerősítette az indulatokat. 

Előzmények

Emlékezetes, a MAZSIHISZ nem tartotta ennyire fontosnak az antiszemita megnyilvánulások közbeszédből való kizárását akkor, amikor a baloldal a judapestező Bíró László mögé állt be a tavaly őszi szerencsi  időközi választáson.

 A Mandiner Bíró jelölése után megkérdezte a Mazsihiszt, megfontolnák-e az ellenzéki pártok helyében a jelölt leváltását azok után, hogy kiderült, milyen megnyilvánulásokat tett 2018-ban. Ugyan a konkrét, Bíró leváltására vonatkozó kérdésünkre egyértelmű választ nem kaptunk, de a Mazsihisz jelezte, hogy „minden, bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond. Ha Bíró László ilyen kijelentéseket tett, akkor természetesen az ő kijelentéseit is.

Arról is írtunk, hogy egyes források szerint maga Orbán Viktor is a Mazsihisz egyszeri reakcióját határozatlannak, gyengének tartja. Sőt, a kormányfő hiányolta, hogy Heisler nem szólította fel egyértelműen a baloldali pártokat arra, ne támogassanak egy judapestező, tetűzsúzdázó jelöltet. A kormányfő szűk környezete szerint az, hogy a szervezet ilyen „általánosító megfogalmazással igyekezett relativizálni Bíró kijelentéseit, megingathatja a Mazsihisz hitelességét a kérdésben”.

 

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kispufinak abban igaza van, hogy a Heisler féléket a zsidóságától függetlenül utálják az emberek (zsidók és nem zsidók teljes egységben), mivel ordít róla a megélhetési szarkeverés.
Azonban nem is ez a problémám, ehhez hozzászoktunk már, mármint ahhoz, hogy a mazsihisz vezetői néha mit művelnek.
A problémám inkább az, hogy van olyan, mint az antimagyarizmus. Ezt az oláh hódítóktól a brüsszeli gyarmatosítókon keresztül mondjuk az ávo- szdsz-DK- Momentum képviselik,meg pl. a belpesti értelmiség egy része, ráadásul közöttük rengeteg zsidó is.

Namost engem az a szempont zavar, hogy míg az antiszemitimus a priori bűnnek számít, míg az antimagyarizmus jófejségnek számít.

Tehát ha a zsidó kisfiút utálják, annak kutatás, nyilatkozat, nyilvános elítélés az eredménye, míg ha az én goj gyermekemet, vagy annak unokatestvérét utálják (mondjuk ez utóbbit az oláhok nyilvánvalóan megkülönböztetik és életesély hátrányba lökik), az természetes, mivel ezek a magyar gyerekek potenciális nácik. (Kivéve persze, ha kompenzálnának és betérnének, na, persze nem a zsidó hitbe, hanem a buzi és Starbuck hitbe.)

Na, szerintem ez égbekiáltó!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés