Lengyelország tisztázni kívánja az Európai Bizottsággal a fegyelmi rendszer miatt fennálló véleménykülönbségeket

2021. július 20. 22:45
A lengyel kormányszóvivő közölte, elemezni fogják az az Európai Bizottság kifogásait a lengyelországi bírák ügyében.

Varsó tisztázni fogja az Európai Bizottsággal a lengyelországi bírákat érintő fegyelmi rendszer miatt fennálló véleménykülönbségeket – jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő kedden, reagálva arra, hogy Brüsszel aznap bejelentette az ügyben hozott uniós ítélet végrehajtását célzó lépéseket.

 A lengyel kormány elemezni fogja az Európai Bizottság (EB) által továbbított dokumentumokat – közölte Müller a Twitter közösségi honlapján tett bejegyzésében. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezt megelőzően közölte: a Varsóba továbbított levélben magyarázatot kért az Európai Unió Bírósága múlt heti két, a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája működését érintő döntésének végrehajtásáról. Az EB alelnöke, Vera Jourová pedig tudatta: a brüsszeli testület azzal bízta meg Didier Reynders igazságügyi biztost, hogy lépéseket tegyen az ítélet végrehajtása érdekében.    

Jourová egy új, pénzügyi bírság kiszabását célzó kötelezettségszegési eljárás elindítását helyezte kilátásba Varsónak,

amennyiben augusztus 16-ig nem erősíti meg az EU Bírósága ítéletének teljes körű végrehajtását. Erre válaszul a lengyel kormányszóvivő a Twitter-bejegyszésében aláhúzta: Lengyelország más uniós tagállamokhoz hasonlóan szükségesnek tartja az uniós alapszerződések betartását, ezek pedig egyenesen meghatározzák, mely hatáskörök lettek az EU-ra átruházva, és mely ügyek tartoznak kizárólagosan tagállami hatáskörbe.

Lengyelország szerint az igazságügy az ország belügye

Varsó az igazságügy szervezését az uniós országok belügyének tartja. A lengyel alkotmánybíróság múlt szerdán az igazságügy szervezését illetően megerősítette a lengyel jog elsőbbségét az uniós joghoz képest. Müller kiemelte továbbá, hogy a lengyelországi jogi megoldások hasonlóak a más európai országokban használtakhoz.

„Megfelelő párbeszédet indítunk az EB-vel az e témakörben fennálló véleménykülönbségek tisztázása végett” 

– olvasható a bejegyzésében.    

A lengyel igazságügyi miniszterhelyettes, Sebastian Kaleta viszont úgy látta: a párbeszéd az utóbbi években meddőnek bizonyult, az EB „rosszhiszeműen cselekszik”, sérti az alapszerződéseket és beavatkozik a lengyel alkotmányos rendbe. „További párbeszéd e cselekvés igazolását jelenti” – olvasható az egyik kisebb kormánykoalíciós párthoz, a Szolidáris Lengyelországhoz tartozó Kaleta Twitter-bejegyzésében.

A fő ellenzéki párt, a Polgári Platform alelnöke, Borys Budka a közösségi médiában úgy foglalta össze a helyzetet: a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett kormány egy hónapot kapott arra, hogy törölje az úgynevezett fegyelmi kamarát a jogrendből", ezt követően a lengyel adófizetők pénzéből kell fedezni a bíróság által kiszabható bírságot. Még az EB bejelentése előtt a lengyel legfelsőbb bíróság szóvivője, Aleksander Stepkowski közölte: az EU Bírósága ítéletére adandó reakció csak a fegyelmi kamara tagjain múlik, ez ügyben a lengyel jog fényében a legfelsőbb bírósági elnök sem illetékes.

Eltérő véleményt fogalmazott meg kedden a varsói legfelsőbb bíróság kilenc tagja, akik szerint az uniós ítélet következtében a fegyelmi kamara működését haladéktalanul fel kell függeszteni.    A 2018-ban az EB által több szempontból is bírált lengyel igazságügyi reform keretében megalakított fegyelmi kamara elsősorban az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokkal foglalkozik.

(MTI)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szándékos károkozás, rossz hír keltése miatt az Európai Bizottságot bíróság elé kell vinni a lengyeleknek is és nekünk szintén.
Az EU Parlamentet pedig - mivel esküjükkel ellentétes célokért ténykednek, idegen, G. Soros parancsára - feloszlatni.
És később mindenkit elszámoltatni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés