Bemutatták az Európai Unió 2021-es jogállamisági jelentéseit

2021. július 20. 19:13
Az Európai Bizottságot „komoly aggodalommal tölti el” az egyes tagállamokban tapasztalható jogállamisági helyzet. Magyarország is megkapta a magáét.

Bemutatták az Európai Unió 2021-es jogállamisági jelentéseit kedden Brüsszelben – számolt be a Magyar Nemzet. A lap szerint, az Európai Bizottság (EB) jogállamisági jelentéscsomagját, két uniós biztos idén sem szavazta meg. A jelentéscsomag tartalmaz egy Magyarországról szóló, több mint harmincoldalas országjelentést, amelyben az EB tavalyi aggályai mellett a gyermekvédelmi törvényt ért kritika is szerepel. 

Az Európai Bizottság (EB) 2021-es jogállamisági jelentéseit Věra Jourová és Didier Reynders illetékes biztosok vezetésével mutatták be kedden. A brüsszeli testület egy éven belül immár második alkalommal hozta nyilvánosságra a dokumentumcsomagot, amely négy területen – az igazságszolgáltatás, a hatalmi fékek és ellensúlyok rendszere, az antikorrupciós intézkedések, illetve a médiapluralizmus – elemzi a tagállamok helyzetét.

A jelentéseken keresztül zajló „jogállamisági párbeszédet” az EB még 2019-ben úgy indította meg, hogy ebbe sem Magyarország, sem Lengyelország nem egyezett bele.

Arról a két tagállamról van szó, amelyek a legtöbb „jogállamisági” kritikát kapják Brüsszelből, s amelyekkel szemben úgynevezett jogállamisági, hetes cikkely szerinti eljárás zajlik. A friss magyar és a lengyel országjelentések terjedelmüket tekintve a leghosszabbra sikerültek.

 

Veszélyben a média, a civilek, és átláthatatlan a jogalkotás Magyarországon a jelentés szerint

A Magyarországot elemző jelentés igazságszolgáltatásról szóló részében az EB pozitívumként említi, hogy a magyar bírák bérezése növekszik, a rendszer digitalizáltságának szintje pedig kifejezetten magas. Kijelentik ugyanakkor, hogy a bírák függetlenségével kapcsolatosan a kormány nem hajtotta végre az európai szemeszter keretében megfogalmazott ajánlásokat – például az Országos Bírói Tanács hatásköreinek megerősítését annak érdekében, hogy azok kiegyensúlyozzák az Országos Bírósági Hivatal elnökének kompetenciáit.

A médiapluralizmus tekintetében Brüsszelben megállapították, hogy az veszélyben van:

az EB szerint a független magyar újságírók munkáját akadályok nehezítik.

Akárcsak a tavalyi jelentésben, idén is előkerült az Index.hu ügye, ám idén a Klubrádió frekvenciahosszabbításának elmaradását is nehezményezik. Mint írják, a médiában tapasztalható tulajdoni viszonyok átláthatósága hazánkban nem teljesen garantált. Didier Reynders az újságírók biztonságos munkájával kapcsolatosan a Pegasus-kérdést is felemlegette: szerinte olyannyira friss fejleményekről van szó, hogy az állítólagos lehallgatási ügyet még nem tudták vizsgálnia a jelentésben.

Brüsszel a fékek és ellensúlyok rendszeréről szóló fejezetben kijelenti, hogy a magyar jogalkotás minősége és átláthatósága aggodalomra ad okot. Az EB szerint a civilekre annak ellenére helyeződik továbbra is nyomás, hogy a kormány a civiltörvényt az EU Bíróságának ítélete szerint módosította. A korrupció tekintetében is kritizálják Budapestet: a brüsszeli testület azt hangoztatja, hogy a korrupcióellenes mechanizmusok hatékonysága korlátozott.

Az Európai Bizottság jelentésében gyermekvédelmi törvényről is említést tesz, annak ellenére, hogy ezt június közepén a bizottsági vizsgálatok időtartamán kívül fogadták el. A jelentésben szerint Magyarországon az alapvető jogok biztosa nem gyakorolta megfelelően a feladatát a törvény elfogadását követően.

Ezt az információt az európai Bizottság többek között a Háttér Társaság és az Amnesty International szervezetek véleményére hivatkozva írja.

Jourová szerint az uniós jog elsőbbséget évez a tagállamok jogához képest

Věra Jourová egyébként azzal kezdte keddi bejelentését, hogy elmondta, levelet küldtek a varsói kormánynak, amiben utasították őket, hogy hajtsák végre az Európai Unió Bíróságának múlt heti, a lengyel bírák ügyét érintő ítéletét. Amennyiben a lengyelek ezt nem teszik meg augusztus 16-ig, Brüsszel pénzügyi szankciókat is maga után vonó kötelezettségszegési eljárást indít az ország ellen.

Jourová kijelentette, hogy az uniós jognak elsőbbsége van a nemzeti joghoz képest.

A lengyel–uniós jogvitáról ebben és ebben a cikkben írtunk bővebben. Didier Reynders, az EB igazságügyi biztosa pedig elmondta: a jelentéscsomag következtetéseit a szlovén EU-elnökség égisze alatt a tagállamokkal is megtárgyalják majd az uniós tanácsban. A biztos szerint a kép „összetett”, sok helyen történt előrelépés – a bizottság ugyanis az előző jogállamisági jelentésekben foglaltakhoz képest elemezte a tagállamok mostani helyzetét. Jourová és Reynders egyaránt hosszan beszélt az európai újságírók helyzetéről, kritikus fontosságúnak nevezve azok biztonságos munkakörnyezetét.

Egyébként Věra Jourová kedd délután azt is elmondta, hogy akárcsak tavaly, a biztosi kollégium két tagja idén sem szavazta meg az országjelentéseket. Az alelnöknő nem nevezte meg, hogy melyik tagokról van szó.

A jogállamisági jelentésre Fidesz-KDNP és Hidvéghi Balázs a párt EP-képviselője is reagált.

Összesen 212 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Teljes a káosz. Hasra fognak esni a drótokban.

Végül is ez a Bizottság 'Isten kegyelméből' a tagállamok főnöke vagy azok alkalmazottja?

Jurovát, miként Reynderst is, bíróságra kell vinni, tudatos, kitervelt károkozás vádjával.
Ugyanis az, hogy törvényi hely, Btk.-meghatározás nélkül vádaskodnak, Magyarországnak komoly anyagi veszteséget jelent.
Ezt ki kell fizettetni az Európai Unió Bizottságával.

Jurova, Reynders!
Az elfajzott zsidó Soros pénzéből kitartott Jósa Bálint, Piara Powar FARE-ja, már meg sincs említve?
A Puskás Arénában tombol a rasszizmus, az Lmbtq-ellenesség!
A magyar gyerekeket nem engedi Orbán buzivá képezni!
Mi ez a lazaság, még a végén a magyarok megkapják a pénzüket, amely törvényesen illeti őket.
De esetleg, ha meggondolják magukat és az Országgyűlés NEM RATIFIKÁLJA A KEZESSÉGVÁLLALÁSUNKAT Brüsszel ámokfutásához, mert mi megtehetjük.
Mi lesz akkor az olaszokkal, franciákkal, görögök, portugálok.
Hé, be akarjátok dönteni ezeket a népeket?
Hogy sz-h.gyért felvásárolhassák a tudjukkik, mint Görögországot?

Kis hülye.
Orbán Viktor szeptemberben megérkezett Oxfordba, decemberben pedig otthagyta.
Sorosnak csak egy sort hagyott: Menj a picsába a tudományoddal.

Nem arra voltak büszkék Brüsszelben, hogy 30.000 fős szakértői gárdájuk van? Mégis Soros-alapítványok jelentései alapján döntenek? Persze, nem vállalnak felelősséget a jelentéseik tartalmáért...

Megmondták, az belügy. Az oktatás, és a szülő felelőssége, na az nem belügy, mert a szolgáltatások szabad áramlása!
Már arra sem figyelnek oda, hogy valami hihetőt hazudjanak.
Mondjuk az oroszok is megmondták annak idején, hogy a gorilla oda ül a dzsungelben, ahova akar...

Miért, neked hány cellára lesz szükséged? Váltogatni akarod őket?

Legalább ne dicsekednél a hülyeségeddel. Ha a határok kijelölése kommunista nagyapáid uralma előtt megtörtént, akkor már mindegy volt, hogy jelképes aláírásra kiket küldtek ki. Horthy hatalomra kerülését is átnézhetnéd, de az már meghaladja a szerényen berendezett koponyád adottságait.

Szívesen segítettem, hogy a zavaros szófosásod hülyeségeit, logikátlanságait helyre tehesd.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés