Varga Judit: Magyarországon a titkosszolgálat elválik a politikától

2021. július 19. 17:54
Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hazánkban a titkosszolgálati döntések szakmai alapon történnek, nem politikai döntések alapján.

„Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától” – mondta az igazságügyi miniszter hétfőn Brüsszelben az izraeli kémszoftver ügyéről szólva. Varga Judit a gyermekvédelmi törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásról is beszélt, a Magyar Nemzet kérdésére pedig megerősítette: a kormány kitölti a rendelkezésére álló két hónapos határidőt, hogy válaszoljon a brüsszeli felszólító levélre.

Gyermekvédelmi törvény: sok a téves információ

A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban azt hangsúlyozta: „Sajnálatos, hogy a politikai nyilatkozatok hamarabb jelentek meg, minthogy a véleményformálók elolvasták volna a törvény különböző szakaszait. Ez sok téves információhoz vezetett”. Az igazságügyi miniszter megerősítette: az Európai Bizottság (EB) a múlt héten ötvennégy oldalas felszólító levelet küldött a jogszabály miatt.

Az előző határidő udvariatlan volt. Most itt a lehetőség, hogy kitöltsük a rendelkezésünkre álló, két hónapos határidőt”

– fogalmazott a tárcavezető a Magyar Nemzet kérdésére, miszerint a kormány mikor tervez válaszolni a brüsszeli levélre. Varga Judit emlékeztetett rá, hogy az Európai Bizottsággal folytatott, eddigi levelezés során a testület mindössze egyhetes válaszadási lehetőséget biztosított. „Egy héten belül válaszoltunk a közel húszoldalas, adminisztratív jellegű megkeresésre. Ilyenre korábban nem volt egy hónapnál rövidebb határidő” – húzta alá.

Jogállamisági jelentések: önkényes a témaválasztás

Az igazságügyi miniszter az EB kedden nyilvánosságra kerülő, 2021-es jogállamisági jelentéscsomagjáról is beszélt. „Arra számítok, amire eddig: hiányzik a tiszta módszertan, a témaválasztás pedig önkényes. Nincsenek kétségeim afelől, hogy politikai célokra akarják majd használni a jelentéseket” – vélekedett, hozzátéve: maga a rendszer is úgy indult, hogy azt két ország, Magyarország és Lengyelország ellenezték.

Kell a nemzetbiztonsági védelem

A sajtóban visszhangot kapott, izraeli kémszoftver ügyéről is szólva elmondta: „Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától. A titkosszolgálati döntések szakmai alapon történnek, nem politikai döntések alapján.”

Az MTI kérdésére kifejtette: a szolgálatok szakmai irányítása a Belügyminisztériumhoz és részben Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik. „Magyarországon a titkosszolgálati fellépések alkotmányos rendje értelmében ezen tevékenységeket az Országgyűlés erre kijelölt bizottsága ellenőrzi” – fogalmazott.

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Soroshoz köthető szervezetek az állítólagos megfigyeléses ügy mögött
Az állítólagos megfigyelésről szóló cikket összefogó Forbidden Stories fenntartója a Global Investigative Journalism Network nevű szervezet, ami több a Direkt36-hoz hasonló portált  finanszíroz. Global Investigative Journalism Network nevű szervezet egyik fő szponzora a Soros Alapítvány, vagyis az Open Society. 

 

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Faszikám, ti addig fantáziáltatok különböző alkotmánysértő megoldásokról, hogy ez a szolgálatok érdeklődését is felkelthette, majd ennek utána nézve akár találhattak is konkrét puccsra irányuló készülődést. Így aztán a külső segítők elébe vágva bizonyos dolgoknak már áldozatként mutatnák be az esetleges érintetteket.

Csak egy elgondolás arról, érdemes-e a választók előzetes hergelése okán a tűzzel játszani. Ez sem rosszabb, mint a lopásokról szóló konteók.

Palika! A titkosszolgálati jelentések minden országban eljutnak a legfelsőbb állami vezetőkhöz, ezt téged kivéve mindenki természetesnek tartja.

A direkt36 maga is egy másik hírforrást idézett. De, mint már jeleztem, amit leírtam éppen olyan helytálló lehet, mint a ti lopásokról szóló fantáziálásotok.

A politika nem működik titkosszolgálati értesülések nélkül, ezekre szükség van. Amit Varga Judit mond, az azt jelenti, hogy a titkosszolgálatok végzik a megszokott rutin tevékenységet, információkat szereznek, és ha észlelnek valamit, akkor jelentik, és kérik a megfelelő engedélyeket. De a célpontokat nem a kormányzatjelöli ki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés