A V4-ek segítenek Litvániának a migráció visszaszorításában

2021. július 19. 16:03
A külgazdasági és külügyminiszter szerint a következő néhány napban kidolgozzák a részleteket a segítségnyújtásról.

A visegrádi négyek (V4) - amelyek ellenzik a kötelező betelepítési kvótát, Brüsszel bevándorláspárti politikáját – megállapodtak, hogy segítséget nyújtanak Litvániának a Fehéroroszországból érkező migráció visszaszorításában – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a V4-országok külügyminisztereinek sajtótájékoztatóján hétfőn, a komáromi városháza előtt. Szijjártó Péter hozzátette: a következő néhány napban kidolgozzák a részleteket és összehangolják a Litvániába irányuló segítségnyújtást, legyen szó emberi erőforrásról vagy technikai eszközökről, kerítésről.

Lesz egy közös, koordinált visegrádi segítség, hogy litván barátaink is meg tudják védeni az Európai Unió külső határát”

– fogalmazott a politikus.

Szijjártó: A gazdaság újraindítása adóemeléssel nem megy

Szijjártó Péter elmondta, a visegrádi csoport magyar elnökségének legfontosabb célja az, hogy az egész visegrádi térségben segítsen a gazdaság gyors újra indulásában. A gazdaság újraindítása adóemeléssel nem megy, ezért Magyarország továbbra is ellenzi a globális minimumadót - jelentette ki a miniszer, majd rámutatott; mind a négy országban költségvetési és pénzügyi fegyelem valósult meg.

Akik nem tudtak fegyelmezettek lenni, azoktól elvárjuk, hogy ne akarják ránk kényszeríteni a saját pénzügypolitikai hibáikból fakadó magasabb adóterheket”

– tette hozzá.

A V4 országok jelentőségét méltatva Szijjártó Péter elmondta, Magyarország külkereskedelmének 15 százalékát tavaly és az idei esztendő első négy hónapjában a három visegrádi partnerével bonyolította le, tavaly 30 milliárd euró értékben.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés