Az a hatalmas harmadik

2021. július 19. 11:23

Lendvai Ildikó
Népszava
Nekem az a tippem, hogy a főpolgármester csak a budapestiek vérét akarta.

„Gárdonyi Géza írt ezzel a címmel kisregényt: »Az a hatalmas harmadik«. Mivel szegény nem érhette meg a NER diadalmas korszakát (szomorúan gondolok bele, hányan lehettek így), ez még nem a koronavírus elleni harmadik oltásról szól. Nála a hatalmas harmadik a megszületni akaró gyermek, aki sodró erővel egymás felé lökve a párokat, meghatározza az emberi viszonyokat.

Nálunk a politikai viszonyokat határozza meg az a hatalmas harmadik. Mármint a harmadik adag vakcina, amit sürgősen meg kellene kapniuk a védettséget nem mutató idős sinopharmosoknak. A döntés minden józan logika ellenére az istennek sem akart megszületni, pedig oltóanyag bőven van. Ami ilyen sokáig tartott, az Habonyék-Rogánék munkája. Annak kifundálása, hogyan lehet elkenni azt a kormányzati hibát, hogy a Sinopharmot jórészt épp az idősekbe szúrták. Nem vitatom, jó szándékból, amelyet legfeljebb erősíthetett egyesek üzleti érdeke és a sikerlisták hajszolása. Ebben a korosztályban viszont a fiatalabbaknak jó vakcinát Kínában sem próbálták ki, erre maguk a gyártók figyelmeztettek. De itt a hepiend: a kommunikációs megoldás, amely kihúzza a kormányt a csapdából. Eszerint a Sinopharm alkalmazása tökéletesen rendben volt, ezt csak a hazaáruló oltásellenesek vitatják, mégis megszülethet »az a hatalmas harmadik«. Az újabb oltás. Á, nem a Sinopharm miatt, ugyan már, csak úgy, általában, bármely vakcina után bárkinek. Nem mintha nem volna mindegyik egyformán remek, náluk remekebb csak maga a kormány. Abból is lehet, kérem, újabb dózist kapni. Ne is kapargassuk a hibákat, se a kormányét, se a Sinopharmét! A lényeg, hogy választás előtt mindenki nyugodjon le, ez a téma kerüljön le a napirendről. »Ha az emberek biztonságérzetét növeli, akkor megkapják« – simogatta meg a buksinkat a jóságos miniszterelnök a rádión át, atyai elnézéssel a hisztijeink iránt.

Illetve Karácsony hisztijét nem nézi el, csak a miénket. Nehogy már azt higgye valaki, hogy a fővárosi vizsgálati eredmények miatt nem tudták tovább halasztgatni a döntést, ugyan már! Az egész budapesti szurkálás felesleges volt, Soros pénzén így fizettek ki a Gyurcsány-érdekeltségeket, az EMMI megmondta. A migránsokat kicsit hiányolom a történetből, és néhány, az óvodákba betörő meleg is elkelne. Az sem világos, miért az az oltásellenes, aki éppen újabb oltást követel. Megértem: gyorsan kellett valamit összeütniük, és közben még szerencsétlen SOTE-rektort is belerángatniuk. Így a szöveg sem lett elég fantáziadús, és a rektor adatai sem cáfolják, hogy sajnos az időseknek adott Sinopharm gyengébb hatékonyságú a többinél.

Nekem az a tippem, hogy a főpolgármester csak a budapestiek vérét akarta. Azt is lehetne éppen mondani, hogy a tesztelésnek álcázott szurival bedrogozta őket a választásra, de a vér azért jobb. Van egy nemesen archaizáló, báthorierzsébetes stichje. Nem beszélve arról, hogy az USA-ban a Capitoliumot megrohamozó, sámánnak maszkírozott trumpista félbolond is azt hirdette: a demokrata politikusok gyerekek vérét isszák. Na és milyen politikus Karácsony? Demokrata. Mondom én. Ez a vér-dolog lehet az egész mögött. Már a hazaáruláson kívül.”

Nyitókép: Trenka Attila

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Áporodott vénasszony, dohos humorral cenzorkodna még, még, még, semmi nem elég!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés