Németország tudta, hogy áradások jönnek, de nem használtak a figyelmeztetések

2021. július 18. 20:47
A meteorológusok szerint „a rendszer katasztrofális hibája” felelős a halálokért és a pusztításért, melyet az váltott ki, hogy egy hónapnyi eső esett két nap alatt a héten.

A katasztrófa első jeleit kilenc napja fedezte fel egy műhold, amely 800 kilométerre keringett a Rajna folyó körüli domboknál – írta meg a The Sunday Times.

A riasztás utáni napokban egy tudóscsoport egy sor olyan előrejelzést küldött a német hatóságoknak, amelyek – mint azóta sajnos kiderült – rendkívül pontosak voltak: a Rajna-vidéket áradások sújtják majd, különösen az Erft és az Ahf folyók mentén és olyan városokban mint a Hagen és Altena.

Mégis,

a több mint egy nappal előbbi figyelmeztetés ellenére, az árvíz az áldozatok nagy részét felkészületlenül érte.

A német kormány most azt elemzi, hogy hány embernek az életét menthették volna meg, ha hallgatnak az előrejelzésekre és evakuálják a veszélyzónákat. A Bild (az egyik legnagyobb német napilap) egyenesen azt a kérdést tette fel, hogy megbukott-e a katasztrófavédelmi ügynökség.

Merkel eközben gyors pénzügyi segítséget ígért, miután ellátogatott a helyszínre.

„Önök mellett állunk. Ez egy szürreális és kísérteties helyzet, szinte azt mondanám, hogy a német nyelvben nehéz találni olyan szavakat, amelyek vissza tudnák adni a pusztítás mértékét” – mondta Merkel a Rajna-vidék-Pfalz tartományban található Adenau kisváros lakosainak, „megdöbbentőnek” nevezve a helyzetet.

Előzőleg a kancellár Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnökének, Malu Dreyernek a kíséretében az Ahr folyó partján fekvő Schuldba látogatott, ahol szerda éjjel számos épület romba dőlt a gyorsan emelkedő áradás miatt. A kancellár azt ígérte, hogy a szövetségi kormány és a tartományok együttesen cselekednek a természeti csapás sújtotta területek fokozatos újjáépítésének érdekében. Jelezte, hogy a kormány már szerdán elindít egy rövidtávú segélyprogramot. A kancellár hangsúlyozta, hogy a mentési munkálatok „abszolút elsőséget” élveznek.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a Bild am Sonntag című lapnak elmondta, hogy több mint 300 millió eurót készít elő gyorssegélyekre. Hozzátette, hogy a vezetőknek hosszú távú újjáépítési programot kell kidolgozniuk, ami a korábbi árvizek tapasztalatai alapján több milliárd euróba is belekerülhet.

Szerencsére Németország olyan ország, amely ezt pénzügyileg meg tudja oldani”

 – mondta Angela Merkel, aki a szeptember 26-i választások után mond le a kancellári tisztségről.

„Németország erős ország, és szembeszállunk ezzel a természeti csapással rövid-, sőt közép- és hosszú távon egy olyan politikával, amely több figyelmet szentel a természetnek és az éghajlatnak, mint az elmúlt években. Erre is szükség lesz. Gyorsabban kell harcolnunk az éghajlatváltozás ellen” – szögezte le Merkel, emlékeztetve, hogy Németországban és az Európai Unióban már érvényben vannak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését előirányzó politikák.

(MTI/The Sunday Times)

Nyitókép: A törmeléket takarítják helyi lakosok az árvíz sújtotta Schuldban 2021. július 18-án. Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma Németország nyugati részén, eddig több mint 150-en vesztették életüket országszerte az árvizekben, beleértve a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliából jelentett 45 áldozatot is.
MTI/EPA/Sascha Steinbach

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi lesz, ha abbahagyják a barnaszén bányászatát?
Merkel jól elszúrta, hogy lebonttatta az atomerőműveket.

Tehát van itt egy cikk arról, hogy a The Sunday Times (!) és a Bild (!) arról ír, hogy napokkal korábban jelezte a rendszer, hogy ez várható, illetve kifejezetten arról írnak, hogy megbukott a német katasztrófavédelem...

... erre az egységsugarú magyar ballib reakciója: "Jurák!"

"Ez egy szürreális és kísérteties helyzet, szinte azt mondanám, hogy a német nyelvben nehéz találni olyan szavakat, amelyek vissza tudnák adni a pusztítás mértékét"

Vazze, ezt bírta kiizzadni magából? Meg hogy van pénz a helyreállításhoz? Angela, te tényleg kurvára beleuntál már a politizálásba. Ennél még Gál J. is jobbakat ír.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés