Aggódik az EU a lengyel alkotmánybíróság határozata miatt

2021. július 15. 15:01
Közleményben reagált az Európai Bizottság a lengyel alkotmánybíróság döntésére.

Az Európai Bizottság csütörtöki közleményében mély aggodalmát fejezte ki a lengyel alkotmánybíróság szerdai határozata miatt, miszerint az uniós bíróság által elrendelt ideiglenes intézkedések az igazságszolgáltatás működésére vonatkozólag nem állnak összhangban a lengyel alkotmánnyal. A lengyel kormány azután fordult a lengyel alkotmánybírósághoz, miután uniós bíróság tavaly áprilisban elrendelte a lengyel fegyelmi kamara rendelkezéseinek felfüggesztését. A varsói vezetés az alkotmánybíróság véleményét kérte ki arról, vajon az EU bírósága jogosult-e olyan előzetes intézkedések elrendelésére, amilyeneket Lengyelországgal szemben hozott.

A lengyel alkotmánybíróság határozata megerősíti a lengyelországi jogállamiság állapotával kapcsolatos uniós aggodalmakat”

– szögezte le közleményében a bizottság, amely emlékeztetett: az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, az Európai Unió Bíróságának valamennyi határozata, beleértve az ideiglenes intézkedések elrendelését is, kötelező érvényű a tagállamok hatóságaira és a nemzeti bíróságokra nézve.

Az Európai Bizottság elvárja továbbá, hogy Lengyelország teljes körűen hajtsa végre az uniós bíróság minden döntését, beleértve a tavaly áprilisban hozott ítéletét is, amely többek között a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája működésének haladék nélküli felfüggesztésére szólít fel.

A bizottság nem fog habozni, hogy éljen az uniós szerződések szerinti hatáskörével, az uniós jog egységes alkalmazásának és integritásának biztosítása érdekében”

– hangsúlyozta a testület.

(MTI)

Nyitókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ülj, vissza a kanapéra, nem a te dolgod!

Dehogy aggódnak. Betojtak.
A németek ügyében nem aggódtak ennyire.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés