IDEA: Orbán erős vezető, Dobrev felkészült, Karácsony tisztességes

2021. július 14. 19:30
Az ATV számolt be a DK-közeli IDEA Intézet politikusi imázsokat vizsgáló felméréséről. Pontosabban egy részéről, mert Jakab Pétert cenzúrázták a kutatásból.

A pártok támogatottsága, és annak területi megoszlása is változó tényezők, ezzel szemben meghatározó politikusaik – ez esetben miniszterelnök-jelöltjeik – személyiségéről alkotott választói benyomás kevéssé változik. Ez a tárgya a DK-közeli IDEA Intézet legújabb kutatásának, amelyben három előválasztáson induló ellenzéki miniszterelnök-jelölt-jelölt, Karácsony Gergely, Dobrev Klára, és Jakab Péter politikusi imázsprofilját vizsgálták, mégpedig Orbán Viktor karaktere tükrében. A felmérésről az atv.hu számolt be. Pontosabban egy részéről, mert

nem lehet nem észrevenni, hogy az ATV cikkében Jakab Péter neve mindössze egyetlen egyszer szerepel (amikor megemlítik, hogy szerepel a felmérésben).

Összehasonlításképp: Karácsony neve huszonöt, Dobrevé húsz alkalommal bukkan fel az irományban.

A magyar társadalom véleménye a miniszterelnök-jelöltekről

A teljes, választókorú népesség véleménye a három politikus kapcsán egyértelmű különbségeket mutat. Orbán Viktor és Dobrev Klára a 14 tulajdonság többségében erős versenyt fut, hozzájuk képest ezen tulajdonságok esetében Karácsony Gergely átlageredményei elmaradnak. Az imázsprofil néhány eleménél viszont kevéssé Orbán és Dobrev, mint inkább Karácsony és a másik két jelölt versenyeznek egymással.

Hármójuk közül

Orbán Viktorra jellemző leginkább, hogy magabiztos, tapasztalt, erőt sugároz magáról, képes nagy csaták megvívására, jó szónok és erős karizmája van.

Ezek mind egy erős vezető imázsprofiljára jellemző tulajdonságok.

Ellenzéki szavazók véleménye a miniszterelnök-jelöltekről

Ahogy azt a teljes népességre vonatkozó adatoknál látni lehetett, a felsorolt 14 tulajdonság közül kilencben Dobrev, ötben Karácsony mutatói a jobbak. Az egyetlen női miniszterelnök-jelölt jelölt imázsa négy tulajdonság tekintetében tűnik különösen kiemelkedően jónak a főpolgármesterhez képest.

Dobrevet Karácsony Gergelynél magabiztosabbnak, erőteljesebbnek és tapasztaltabbnak látják az ellenzékiek,

valamint a szónoki képességeit tekintve is Dobrevet minősítik lényegesen kedvezőbbre.

A pártoktól távolságot tartók véleménye a miniszterelnök-jelöltekről

A pártpreferenciájukban bizonytalanok és az azt eltitkolók véleménye Karácsony Gergelyről és Dobrev Kláráról több tekintetben is hasonló az ellenzéki szavazókéhoz.

A pártoktól távolságot tartók véleményében, a potenciális ellenzéki miniszterelnök-jelöltek imázsáról sincsenek különösen jó véleménnyel.

Míg az ellenzéki szavazók egy-egy tulajdonság esetében 80 pont vagy azt is meghaladó értékeket is adnak a potens ellenzéki miniszterelnök-jelölteknek, de a legrosszabb eredmény is 50 pont feletti, az ismeretlen preferenciájúaknál nincs 70 pont feletti eredmény, a legalacsonyabbra értékelt tulajdonság pedig 35 pont körül van. Ezek az adatok azt jelzik, hogy azok, akik nem rendelkeznek stabil pártpreferenciával, illetve arról nem hajlandóak nyilatkozni a politikai elit felkínált szereplőivel úgy en bloc elégedetlenek.

Az ismeretlen preferenciájúaknál Dobrev Klára imázsa ugyanazokban a tulajdonságokban jobb Karácsonyénál, mint amit az ellenzéki szavazótábor esetében láttunk. Az ismeretlen preferenciájúak számára Dobrev alapvetően magabiztosabb, erőteljesebb, ugyanakkor felkészültebb szakembernek, szélesebb látókörűnek, ezzel összefüggésben tapasztaltabbnak is tűnik, mint Karácsony. Szintén jobbnak látják szónoki képességeit, valamint azt feltételezik, hogy Dobrev képes nagyobb csatákat is megvívni. Ezek a tulajdonságok Dobrev kormányzóképességét jobban alátámasztják, mint Karácsonyét – írja elemzésében az IDEA Intézet.

(atv)

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

X. Rasszista vagy, mint a legtöbb baloldali.

Igen. Tehát Karácsony nem felkészült és Gyurcsanyiné nem tisztességes.

Az idea(Böcskei) a DK kitartottja.

Karácsony "tisztességes"?!?

Első adandó alkalommal szakítja az LMP-t, hogy összeboruljon a gyurcsányista ballibbel.

Zuglóban polgármester, ahova ugye nem mehet vissza, mert elássák, és hát többször fenyegette meg a családját Tóth Csaba. Természetesen ma Tóth Csaba megválasztásáért korteskedik, mindig is jóban voltak. Dolgozni senki nem látta sem Zuglóban, sem a Fővárosi Közgyűlésben, és persze az észak-budapesti Csepelen sem.

Közben zuglói polgámesterként (!) annak az MSZP-nek a miniszterelnök-jelöltje, amelyről nem sokkal korábban azt mondta, hogy jobban utálja őket, mint a Fideszt. Természetesen hiába volt a párt listavezetője, mégsem akar parlamenti képviselő lenni, a választás után azonnal lemond a mandátumáról.

Nem akar főpolgármester lenni, aztán mégis jelölteti magát.
Nem akar miniszterelnök lenni (ezt 2018 óta is többször elmondta), de másodszor is jelölteti magát).

Budapest főpolgármestereként "kurva erős képet" produkál a judapestező Bíró László demonstratív támogatásával.

És akkor ezek még csak a fő csomópontok, egy szót se szóltunk az adjuntkus úr egyéb viselt dolgairól.

Igen, a "tisztességes" jelző jutna nekem is az eszembe.
Ja, nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés