Kétszer annyi külföldit alkalmazhatnak a külföldi cégek itthon, mint korábban

2021. július 14. 14:10
Szijjártó Péter bejelentése alapján a külföldi cégek az eddigi 10 százalék helyett ezentúl létszámuk 20 százalékáig alkalmazhatnak külföldieket.

A szerdai kormányülés utáni Facebook-videójában több gazdasági intézkedést jelentett be Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági miniszter. „Attól függ, hogy Magyarország a nyertesek közé fog-e tartozni a világgazdasági versenyben, hogy mennyi beruházást sikerül idehozni” – mondta a miniszter. 

Hét intézkedésről született döntés

Az építőipari alapanyagok árának mérséklése érdekében támogatnak egy magyar, építőanyagok előállításával foglalkozó céget, amely 14 milliárdos beruházással gyárat épít Biharkeresztesen. Ehhez a kormány 5,5 milliárd forint támogatást nyújt.

Az Eximbank újabb 100 milliárd forintos keretösszegben ad a magyar kkv-knak és nagyvállalatoknak kedvezményes beruházási hitelt 0,1 százalékos kamattal. Ezen kívül egy fejlesztési, beruházási hitelprogram is indul mikrovállalkozások számára, ez 4000 kisebb céget fog érinteni. 

A Széchenyi-kártya programon belül is indul egy mikrohitelprogram, amelyre tíz év alatt 50 milliárd forrást szán a kormány. Ez egy tíz éves futamidejű hitel 0,5 százalékos kamattal.

Az állam ezentúl egységes kiírásokat fog alkalmazni, az előzetes vizsgálatok ideje egy hónapról öt napra csökken.

Létrejön egy „beruházási helyszínkereső szolgáltatás”, ami segítséget nyújt a Magyarországon beruházni kívánó cégeknek, hogy a lehető leggyorsabban tudják megtalálni a számukra lehető legkedvezőbb helyszínt. Ezen felül a külföldi tulajdonban lévő vállalatok

az eddigi 10 százalékos limit helyett ezentúl a munkavállalói létszámuk 20 százalékáig alkalmazhatnak külföldi munkavállalókat.

Szijjártó Péter beszámolt végezetül arról, hogy létrehoznak egy termőföld-tőkealapot az Eximbanknál 400 millió euró értékben, hogy a stabil élelmiszer-alapanyag ellátás is biztosított legyen.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés