Varga Mihály szerint veszélyes ötlet a globális különadó (videó)

2021. július 13. 21:23
A magyar gazdaság teljesítményét már az Európai Bizottság is elismeri – nyilatkozta a Hír Tv-nek Brüsszelben a magyar pénzügyminiszter.

Rendkívül veszélyesnek tartja a globális különadót Varga Mihály, aki erről uniós gazdasági- és pénzügyminiszterek tnácsülését követően a Hír Tv munkatársának beszélt  Brüsszelben. Varga Mihály szerint a legfejlettebb országok részvételével szervezett G20 csúcstalálkozón tárgyalt globális minimumadó ötlete, amelyet egyes uniós pénzügyminiszterek is támogatnak, különösen a közép-kelet európai országok adórendszerére nézve lehet veszélyes. 

A pénzügyminiszter elmondta azt is, hogy a magyar gazdaság pályára állt, és ezt már az Európai Bizottság (EB) is elismeri. Az EB ugyanis épp – a nemzetközi intézmények várakozásaival összhangban – 6,5 százalékra javította a 2021-ben mért magyar GDP-re vonatkozó előrejelzését. Szerinte az uniós átlagnál jobb gazdasági eredményünk lehetővé teszi a nyugdíjak korrigálását és a nyugdíjprémium kifizetését.

Varga Mihály elmondta azt is, hogy a gazdasági helyreállításra vonatkozó magyar terv kiértékelése folyamatban van, megválaszolták az Európai Bizottság által  feltett kérdéseket, ezért a labda most az unió térfelén pattog.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát ha átviszik a nagyok, nekünk sem árt csatlakozni, sok a támogató. Azt hámoztam ki, hogy, legyen az adó 15%. Ha ezt a mértéket határozzuk meg. mi szedjük be az egészet az itteni tevékenység után. Ha csak 10%-t szedünk, akkor a maradék 5%-t az anyaország szedi be. Ez nem üzlet nekünk.

Ez lényegében országszinten ugyanaz, mint amikor a piacot uraló pár nagy cég nekiáll kartellezni, és egyeztetik egymással az áraikat: mindkettő visszaélés a piaci fölénnyel, és a kicsik kárára növeli a hasznukat.
Persze az offshore, és az ír, luxemburgi kvázi offshore nettó adócsalás, ott nem folyik termelő tevékenység, az csak az adó be nem fizetéséről szól.
Talán Magyarország egy kicsivel előnyösebb helyzetben van, mivel ide az adókulcsok mellett az az alacsonyabb bérköltség, energiaárak miatt is érdemes jönni, illetve a bürokrácia is barátibb, mint például a németeknél.

De igen, a fogyasztásra.

Annak az országnak van elsőbbsége, ahol a tevékenységet végzi, azaz nekünk. Az anyaországnak csak a maradék jut, ha jut. Különben az USA-n kívül senki nem támogatná az ötletet.

Az a lényeg, ahogy olvastam, hogy bárhová megy szumma 15%-t adózik, akkor meg nem megy Burkina Fasoba, de vissza Németországba sem
( a munkabérek miatt)

Szerintem a kulcs az adott országban végzett tevékenység. Ha a Google, Microsoft etc. működik nálunk és ezután mondjuk társasági adót fizet, akkor erre vonatkozhat a dolog, ha 9%-t fizet akkor 6% megy az USA-ba. Ha 15%-t akkor marad itthon a pénz. Ennek az ötletnek nem örülnek a Multik, de másként szinte megfoghatatlanok. Írországgal pl. nem vagyunk ma versenyképesek. ( Mérnök vagyok, nem cégjogász...)

Válaszok:
Karvaly | 2021. július 14. 13:52

Az a baj, hogy nagyjából csak az USA tud megélni a pénznyomtatásból, a többi országban legalább annyit meg kell termelni az országon belül, mint amennyit elfogyasztanak (a külker egyenlegnek "illik" pozitívnak lennie), máskülönben az adott ország eladósodik.
Magyarán: ha többet akarunk fogyasztani, akkor előtte meg kell termelni ennek az alapjait, a kormány ebben annyit tehet, hogy ösztönzi a vállalkozásokat (alacsony adókkal, vállalkozásbarát környezettel, vámmal (ez az EU miatt ugye kiesett)), illetve büntetheti a fogyasztást vámmal és alacsony forintárfolyammal. Megjegyzem, a Fidesz szeretett volna bevezetni külön áfakulcsot luxustermékekre, na ezt pont nem hagyta az EU. Másrészt, elég sok termék 5 illetve 18%-os áfával adózik, ami 2010 előtt 25% volt (tej, tojás, hal, sertés- baromfihús, internet, étterem), nem lennék meglepődve, ha az átlagos áfakulcs (összes áfázott termék áfás ára osztva az áfa nélkülivel) alacsonyabb lenne, mint a 27%-os áfa előtti időkben.

Külföldi cég jöhet, ha nem pénzt akar kivinni (mint például egy szolgáltatócég), hanem itt akar dolgoztatni, azaz folyamatosan pénzt hoz be. Ha ráadásul a készterméket még exportra is gyártja, akkor az a GDP-t és a külker egyenleget is javítja, oké, hogy ezek a számok nem jól írják le a gazdaságot, de a befektetők is ezeket nézik. Ha majd Magyarország érezhetően fejlettebb lesz, mint a közeli országok, lesznek erős hazai cégek, akkor nyilván fordulni fog a trend, ott fognak magyar cégeket alapítani. (most az OTP és a Mol csinálja ezt)

Szerintem is így van, nyilván ekkor mindenki 15%-ra emeli a kulcsait. Hacsak nem találnak valami kiskaput a könyvelők, ami miatt mégiscsak megéri 9%-on maradni.

12:00: Vissza emiatt nem fog menni, de lehetséges, hogy a bővítéseknél a kisebb adó megszűnése miatt kevesebb "kedvük" lesz külföldre vinni a befektetést, ezért csökkenni fog a külföldi beruházások mértéke. (megszűnni nem fog az olcsóbb bérek miatt)

Igen, ez nagyon régi eljárás, nem tudom, hogy hagyják-e ezt még az adóhivatalok, vagy a feltűnő aránytalanság miatt eljárást kezdeményeznek (adócsalás, rosszabb esetben sikkasztás miatt).
Esetleg lehet akár nem-materiális javakat eladni az anyacégtől (szabadalmak használati joga, tanácsadás és társai), az nehezebben megfogható, viszont akkor a pénz ugyanúgy az anyaországban köt ki, és az ottani kulccsal kell adóznia, mintha az adózott hasznot utalták volna haza.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés