Saját jelöltjeit is beáldozza Gyurcsány az előválasztási taktikázásban

2021. július 14. 12:00
Számos körzetben vonta vissza jelöltjeit a DK az előválasztáson, ám az „áldozatokért” bőven kapott kárpótlást más helyszíneken. A Gyurcsány-féle cél ugyanis a baloldali hegemónia. A veszprémi Katanics Sándor viszont nem hagyta szó nélkül a történteket, és ezért még a pártból is kizárhatják. A képviselő a részletekről nyilatkozott a Mandinernek.

„A pártok közt folyamatos a párbeszéd, az egyeztetés, hogy megfelelő jelölt induljon jövőre a fidesz bábjai ellen. Ennek következtében néha egyéni áldozatot kell hozni a közösségért és más egyének sikeréért… Ha ezzel segítem a jövő évi ellenzéki győzelmet, örömmel hozok áldozatot. A mai naptól nem szerepelek Heves megye 3. választókerületének előválasztási jelöltjei közt” – tájékoztatta követőit némi csalódottsággal a DK-s Basa Zoltán, akit ezek szerint saját pártja kért meg, hogy álljon félre az előválasztáson.

A demokratikusnak mondott megmérettetésen így a körzetben az MSZP-s Korózs Lajos lett az esélyes, ám Basa sértődöttségére utaló körülmény, hogy bejegyzésében nem buzdít az álmentős videóval elhíresült politikus támogatására.

A Heves megyei DK-vezető kifakadása két dologra is rávilágít: egyrészt igazolja azt a lapunk által többször is bemutatott koncepciót, miszerint az előválasztáson a hatpárti összefogás résztvevői a 106 körzet többségében leegyeztetik a jelölteket, nem hagynak túl sok opciót az ellenzéki szimpatizánsoknak. Akad hely, ahol végül egyetlen jelölt indul majd.

Másrészt kiderült az is, hogy az alkudozások során, bár a folyamatot alapvetően dominálja,

Gyurcsány Ferenc is hajlandó beáldozni néhány katonát.

Természetesen leginkább olyan körzetekben, ahol pártja aspiránsainak amúgy sem lenne túl sok esélye. Így viszont másutt kérhet is valamit: ebből fakadóan keveredett végül Dobrev Kláráékhoz az ős-MSZP-s Molnár Gyula és Szakács László is.

Lekavarták, átment az MSZP-hez

Visszatérve a pórul jártakra: a Komárom-Esztergom megyei 3. számú választókerületben eredetileg a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagjaként ténykedő Nemes Andreát indította volna a DK, már a szórólapjai is ki voltak nyomtatva, ám a vezetőség végül úgy döntött, inkább a jobbikos Szanyi Gábort támogatják az előválasztáson, illetve ezzel a 2022-es parlamenti választáson is.

„A politika alkuk folyamata. Így történhetett meg, hogy egy párt kilépett mögülem, aztán pár hét tárgyalást követően két másik párt pedig belépett a támogatóim sorába” – írta Nemes június végén a Facebook-oldalán, melynek tanúsága szerint nem szállt ki a versenyből, azóta Karácsony Gergely, illetve MSZP-s politikusok oldalán kampányol.

Az „alkuk folyamatában” ugyancsak visszaléptette jelöltjét, Király Miklóst a DK Szentendrén, ahol szintén a jobbikos jelölt mögé álltak be. Nem is akárki mögé:

a most a DK által is támogatott Pál Gábor korábban arról értekezett, nem tudna tükörbe nézni, ha a Jobbik összefogna Gyurcsányékkal.

A Magyar Nemzet minapi összefoglalójában idézte a DK előválasztási politikájával kapcsolatban Ipkovich Györgyöt, Szombathely egykori szocialista polgármesterét, aki egyébként korábban szerepelt a Gyurcsány-párt jelöltjeit bemutató, Európai magyarok kiadványsorozat egyik címlapján is. Ipkovich a Hírklikknek így fogalmazott: „Ha a jövő úgy működik, hogy olyan emberekre lesz szükség, akik pillanatnyi előnyök miatt feladnak egy évtizedes elkötelezettséget, akkor én abba a csapatba nem is akarok tartozni”.

A politikus ugyanis visszautasította (amit Molnár Gyula nem), hogy győzelme esetén a DK frakciójába üljön be, ezért Gyurcsányék megvonták tőle támogatásukat, s inkább a helyi momentumos jelölt mögé álltak be. Ipkovich ennek kapcsán a következőképp összegzett: „A mostani huzakodás a baloldal pártjai között azt a látszatot kelti, hogy fontosabb számukra az egymás rovására történő erőfölény szerzése, mint a Fidesz leváltása”.

Katanics Sándort hamarosan a DK fegyelmi bizottsága idézi be

 

Kipakolt a veszprémi DK-s jelölt

Hasonló a helyzet Veszprémben is. Ott a DK nem a képviselő-testületben a frakciót, de a helyi szervezetet is vezető Katanics Sándort indítja, hanem a teljesen esélytelen Csonka Balázst. Katanics ennek hatására még májusban hosszú Facebook-posztban fejtette ki a véleményét. Mint írta,

a jelenlegi ellenzékre „titkos belső paktumok árnyéka vetül”,

amely veszélyezteti az előválasztás sikerét, és bár nem tagadja személyes ambícióit, mégis úgy érzi a választási sikerre a veszély nem ő, hanem a „belső, a nyilvánosság előtt nem vállalható megállapodások”. Úgy fogalmazott: „Úgy hiszem, az a helyes, ha nem a fővárosból mondják meg, ki legyen vidéken a Fidesz jelöltjének a kihívója”.

Katanics Sándor ismertette a forgatókönyvet: egyes választókerületekben a „pártok saját (erős) jelöltek megnevezése helyett egyre több helyen jelentik be az egyik, másik párt jelöltje melletti kiállásukat, ezért cserében más körzetekben pár nap múlva megkapják cserében egy másik, az adott párt számára fontos választókerületekben az ő jelöltjük támogatását viszonzásként”. Színházi előadásra, vagy előválasztásra készülünk? – teszi fel a kérdést.

Az előválasztáson függetlenként való indulást mindezek dacára belengető kifakadás finoman szólva sem aratott osztatlan sikert a pártvezetésben: a konfliktus odáig fajult, hogy Katanincs jelen állás szerint a pártjából való kizárással néz szembe. Legalábbis erre utal, hogy beidézte a fegyelmi tanács, mondván, „erköcsi sérelmet” okott a politikai közösségének – ahogy arról a napokban a Magyar Narancsnak nyilatkozott.

A veszprémi politikus szerint azonban a sérelmet épp azok okozták, akik lezongorázták a pártközi alkukat. Sok jelöltben és támogatóikban okozott komoly törést és vette el a kedvet az előválasztástól az, hogy már az elkezdett kampányuk után léptették őket vissza más párt jelöltje javára – jegyezte meg.

Heteken belül kizárhatják Katanicsot

Lapunk megkeresésére Katanics Sándor közölte, még nem kapott időpontot a DK fegyelmi bizottságától, de mindenképp el fog menni, hogy megvédje az igazát. „Bízom a józan észben. Én mindig őszintén leírtam, amit gondolok, most is így tettem, úgy vélem, nem követtem el semmilyen vétséget. Balliberális felfogású vagyok, eddig ezt pártokban képviseltem, úgy tűnik, most kifelé tartok ebből a világból. De

magamtól most nem fogok kilépni, s a helyi DK-szervezet többsége is osztja az álláspontomat”

– részletezte a képviselő.

Azzal kapcsolatban, mi állhatott annak hátterében, hogy pártja nem őt indította, úgy fogalmazott, egyelőre „nem áll össze a kép”.

Azt a hivatalos indoklást pedig, miszerint inkább egy civil, kevésbé a DK-hoz köthető személyt akartak választani, nem igazán tartja elfogadható és észszerű magyarázatnak. „Ugyanakkor én nem magamat nézem, hanem azokat, akikkel helyben végigküzdöttük az elmúlt évtizedeket. Természetesen a pártelnökségé a végső szó, ám úgy vélem, meg kéne hallgatni az érintetteket, a helyben élőket is, a civil véleményeket is figyelembe kellene venni. Csakhogy a jelek szerint a pártok közötti egyezkedés olyan szintre került, ami már nem szerencsés, elveszi az előválasztásban hívő választók kedvét a részvételtől, így alighanem alacsony lesz az érdeklődés” – magyarázta.

Katanics Sándor még nem döntötte el, hogy végül indul-e az előválasztáson,

ez leginkább attól függ, kap-e más párttól befogadói nyilatkozatot,

azaz olyan vállalást, hogy győzelem esetében beülhet a parlamenti frakciójukba. A DK és a Mesterházy Attilát indító MSZP-Párbeszéd aligha jöhet szóba, ám ennél bővebben nem kívánt nyilatkozni a képviselő. „Kerestek, beszélgettünk, egyelőre azonban még a DK válaszára várok, bár a hivatalos levelemre már több mint harminc napja nincs visszajelzés” – mondta. A kérdésnek mindenesetre néhány héten belül el kell dőlnie, mert indul az előválasztás.

„Hipotézis, nem tulajdonítanék neki nagy hangsúlyt” – kommentálta az a pletyka szinten megjelenő felvetést, miszerint egy helyben ismeretlen aspiráns indításával a DK kifejezetten Mesterházynak kívánt volna kedvezni.

 

Nyitókép: Mesterházy Attila még MSZP-elnökként Gyurcsány Ferenccel (forrás: MTI)

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Micsoda előválasztás:-)))))
Nesze semmi, fogd meg jól.
Szegény ellenzéki szavazók rendesen át lettek verve. Mondjuk mi nem csodálkozunk:-)))))

"A pártok közt folyamatos a párbeszéd, az egyeztetés, hogy megfelelő jelölt induljon jövőre a fidesz bábjai ellen. Ennek következtében néha egyéni áldozatot kell hozni a közösségért és más egyének sikeréért. Ha ezzel segítem a jövő évi ellenzéki győzelmet, örömmel hozok áldozatot. A mai naptól nem szerepelek Heves megye 3. választókerületének előválasztási jelöltjei közt."

Kb, mint egy önmagunkkal való szembenézés 1953-ban egy szemináriumon.

Kezdem nem érteni, hogy mi az előválasztás célja.

Van valódi hithű szociáldemokrata szavazojuk, őket nem értem, hogy szavazhatnak erre a bagázsra?

A Mándi nem reklámozta, tájékoztatott minket. Így most többet tudunk és nagyobbat nevetünk.

Hát... hacsak az nem.

Miért nem törlöd a bunkóját?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés