Ítéletidő tombolt országszerte, megállt az élet Budapesten

2021. július 9. 22:04
Számos helyen jelenleg is dolgoznak a pénteki zivataros időjárás okozta viharkárok felszámolásán, további viharok is várhatóak.

Jellemzően letört faágak, kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat a pénteki viharos időjárással összefüggésben kora este – közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel délután. Több helyszínen a hirtelen összegyűlt csapadékot szivattyúzni kellett. Kora estig 14 épületkárról kaptak bejelentést, legtöbb esetben kéményeket és tetőket rongált meg a viharos szél, illetve a jégeső. A legtöbb hívást Budapesten és Komárom-Esztergom megyében kapták. A Baranya megyei Sellyén és Drávaiványin több épület tetőszerkezete is megrongálódott.

Az este folyamán egyre inkább a Dunától keletre helyeződtek át a zivatarok

A heves zivatarokat szélrohamok, felhőszakadás és több centiméter nagyságú jég is kísérheti. Éjjel fokozatosan a Tiszántúlra korlátozódik a zivatartevékenység. Az ország nagy részén továbbra is várható, hogy másodfokú riasztásokat adjanak ki a zivatarveszély miatt. Megjegyezték, hogy az este folyamán kis eséllyel akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.    

Tovább emelkedett a katasztrófavédelem riasztásainak száma péntek este

Számos helyen jelenleg is dolgoznak a pénteki zivataros időjárás okozta viharkárok felszámolásán – tájékoztatta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t. A meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet, hogy az este folyamán további heves zivatarok várhatók az országban.

Az este későbbi részében már több mint 150 esethez riasztották a tűzoltókat, a legtöbbször Budapesten, Komárom-Esztergom és Baranya megyében.

Budapesten a XVI. és a XX. kerületben, valamint Szentendrén egy-egy épület teteje is kigyulladt villámcsapás következtében. Szabadszálláson és a főváros XVI. kerületében villámcsapás miatt kigyulladt fát is oltaniuk kellett a tűzoltóknak.    

Több helyen elektromos vezetékek is elszakadtak a viharban, így áramkimaradások is vannak – ismertette az OKF szóvivője.    

 

Az ország nagy részén továbbra is várható, hogy másodfokú riasztásokat adjanak ki a zivatarveszély miatt. Megjegyezték, hogy az este folyamán kis eséllyel akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak. Szombaton a Dunától keletre elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, ezeket jellemzően felhőszakadás kísérheti – tették hozzá. Zivatarveszély miatt szombatra már csak elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

A vihar okozta károk miatt jelentős késésekre kell készülni a dunántúli vasútvonalokon

A Mávinform péntek este az MTI-vel azt közölte: a kelenföldi pályaudvaron felsővezeték-szakadás miatt a Budapest-Biatorbágy, a Budapest-Tárnok, a Budapest-Érd vonalszakaszon tartós zárlat nehezíti a vonatforgalmat. Emiatt a dunántúli vonatok menetideje 30-60 perccel is meghosszabbodhat. A vezetékszakadást és az áramkimaradást a heves zivatar okozta – tették hozzá.

(MTI)

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Teljesen lényegtelen, hogy igaziak vagy hamisak e nickek.
A céljuk az, hogy szétverjék a diskuciót.
Választások jönnek...

Néhány óra múltán pedig az ágy alól is kimászott.

,,megállt az élet Budapesten,,

Ebből is látszik, hogy FeriGeri micsoda nagy hatalommal rendelkezik.

Sürgős mentőcsomag kell Sellyének.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés