Ismét Stefan Löfven a svéd miniszterelnök

2021. július 8. 12:05
Ismét Stefan Löfvent választották miniszterelnöknek Svédországban, miután elegendő támogatást kapott a parlamentben szerdán.

Löfven 116 támogató szavazatot kapott a 349 fős parlamentben, 60 képviselő tartózkodott, így ellenzéki abszolút többség híján érvényes a megválasztása. Az ez utóbbihoz szükséges 175 szavazat helyett csak 173 képviselő szavazott ellene.  A Baloldali Párt és a Centrum Párt képviselői tartózkodtak a szavazáskor, míg a kormányfő pártja, a Szociáldemokrata Párt, a zöldek és néhány független képviselő Löfven mellett szavazott. Löfven közölte, hogy a kétpárti kormánykoalíciót alakít a zöldekkel.

Löfven június 28-án jelentette be lemondását, miután egy héttel azelőtt elveszítette az radikális jobboldali Svéd Demokraták által ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben, és a rendelkezésére álló egy hét alatt nem sikerült megoldania a kormányválságot, amely a lakásbérleti díjak szabályozásának tervbe vett reformja miatt alakult ki. Löfven lemondása után Andreas Norlén, a parlament elnöke a konzervatív Mérsékelt Párt vezetőjét, Ulf Kristerssont kérte fel kormányalakításra, aki azonban azt mondta, ehhez nem tudná megszerezni a szükséges parlamenti többséget. Az új kormány megalakulásáig Lövfen továbbra is ügyvivő miniszterelnökként vezeti a kabinetet.

A 64 éves szociáldemokrata Löfven 2014-ben lett miniszterelnök, a legutóbbi, 2018-as választások után a zöldekkel megalakított kisebbségi kormány élén állt, külső támogatásra szorulva. Svédországban a tervek szerint 2022. szeptember 11-én tartanak parlamenti választásokat.

(MTI)

Nyitókép: Christine Olsson / TT News Agency / AFP 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés