Átrendeződés a jobboldalon?

2021. július 8. 8:55

Navracsics Tibor
Ludovika
Tizenhat jobboldali párt egy Európa jövőjéről szóló közös memorandumot írt alá, ami akár egy új pártszövetség alapját is képezheti.

„Mozgalmas hétvégét tudhat magáénak az európai belpolitika jobboldala. Két meghatározó politikus megerősítette pártvezetői pozícióját az elkövetkező évekre, miközben az Európai Néppárt elnöke bejelentette lemondását és hazájába visszatérését. Eközben tizenhat jobboldali párt egy Európa jövőjéről szóló közös memorandumot írt alá, ami akár egy új pártszövetség alapját is képezheti.

A második világháború utáni európai ideológiai színpad jobboldalán hagyományosan a kereszténydemokrata pártok voltak meghatározó pozícióban. A háború után megalakult kormányok vezető erői voltak. Politikusai ott bábáskodtak az európai integráció kezdeti lépéseinél, évtizedekre meghatározva annak célját és jellegét. Az európai kereszténydemokrácia kezdettől fogva nemcsak értekeit tekintve elkötelezett támogatója az integrációnak, de tetteivel is minden eszközzel segítette annak erősödését: a kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt 1976-ban elsőként lépett ki pártszövetségként az európai politikai porondra, és vált az európai integráció egyik motorjává.

Az utóbbi években azonban egyre komolyabb problémákkal kellett szembenéznie az európai kereszténydemokráciának. Az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent az Európai Unión belül a kereszténydemokraták által irányított kormányok száma, ami jól mutatta a megcsappant választói támogatást. Ráadásul a 2008-ban indult gazdasági válság, az euróválság, valamint a migrációs krízis eredményeként a legtöbb országban jobboldali vetélytársaik is akadtak, így azzal az új helyzettel kellett megküzdeniük, hogy immáron nemcsak a bal-, hanem a jobboldalról is számolniuk kellett kihívókkal.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tibor, lassan körvonalazódik számodra az új küldetés. Ha kipihented
magad, már indulhatsz is.

Te csak egy ködre festett graffiti vagy, Navrának a cipőjét sem kötheted meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés