A Jog és Igazságosság vezette koalíció visszaszerezte a többséget a lengyel alsóházban

2021. július 7. 17:28
Egy újabb képviselő visszatérése után a Jog és Igazságosság (PiS) vezette lengyel kormánykoalíció visszaszerezte az alsóházban a többséget, amelyet június végén formálisan elveszített – közölte szerdai sajtóértekezletén a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski.

„Nagy örömmel tájékoztathatom önöket, hogy megvan a többség” – mondta el Kaczynski az újságíróknak. A PiS-ből június 25-én távozott három képviselő. A kormánykoalíciónak ennek nyomán 229 képviselője maradt a 460 fős alsóházban. A távozók azonban nem csatlakoztak a meglévő ellenzéki frakciókhoz, hanem saját csoportot alapítottak. Közölték: nem a totális ellenzék szerepére készülnek, érdemlegesen értékelik majd a szejm napirendjére kerülő törvénytervezeteket.    

A többség elveszítése azért is minősült formálisnak, mert a PiS vezette frakció fontos szavazásokon számíthatott még egy kisebb ellenzéki tömörülés, a Kukiz'15 párt támogatására.

Június közepén a kormánypárt egyes programpontok kölcsönös parlamenti támogatásáról szóló megállapodást kötött a Kukiz'15-tel. Július elején Kaczynski már bejelentette a PiS egyik, tavaly ősszel a párton belüli ellentétek miatt kilépett tagjának visszatérését a kormánykoalíció frakciójába. A kormánykoalíció akkor már a mandátumok felét tudhatta magáénak. A szerdán visszatért újabb, immmár többséget biztosító képviselő pedig a június 25-én távozottak egyike.

Mindkét tékozló honatya jelenleg a PiS-kormányt támogató Republikánus Párt tagja.   

A Republikánus Párt nemrég az egyik kisebb kormánykoalíciós pártból, az Egyetértésből vált ki. A kormánykoalíció frakciója így jelenleg négy pártból áll: a PiS mellett hozzátartozik a Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes vezette Egyetértés és a Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter által irányított Szolidáris Lengyelország. A frakcióban ülnek a Republikánus Párt tagjai is, bár az utóbbi tömörüléssel a PiS még nem írt alá koalíciós szerződést.

(MTI)

Fotó: KONSTANTIN CHERNICHKIN / POOL / AFP

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És talán a Rzeczpospolita is visszafogja magát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés