Fejbe lőttek egy holland újságírót Amszterdamban a nyílt utcán

2021. július 6. 21:33
A hírek szerint az ismert bűnügyi riporter, Peter R. de Vries kedden este súlyosan megsérült Amszterdam belvárosában.

A rendőrség azt mondta, hogy a lövöldözés áldozatát egy környékbeli kórházba szállították, és válságos állapotban van. A tanúk szerint De Vriest fejbe lőtték, miután öt lövés dördült. Egy ember, aki az utcában lakik azt mondta, hogy látta a 64 éves férfit, ahogy a földön fekszik egy vértócsában. Egy lány fogta a kezét, míg a mentők megérkezését várták, és a férfi életben volt, amikor mentőbe tették.

A lövöldözés 19 óra 30 perc körül történt az RTL Boulevard televízió dolgozói által használt parkolóház közelében.

De Vries ugyanis gyakori vendége a műsornak, és kedd este adást tervezték vele. A televíziós műsor honlapján azt írták, hogy De Vries-t fejbe lőtték azt követően, hogy elhagyta a stúdiót.

Feltehetőleg közel-keleti származású az elkövető

A Burgernet nevű állampolgári riasztórendszer arra figyelmeztette az embereket, hogy keressenek „egy barnabőrű kistermetű, karcsú testalkatú férfit, aki sötétzöld terepmintás kabátot és fekete kalapot visel”. Figyelmeztették az embereket, hogy ne lépjenek kapcsolatba vele, ha meglátják.

De Vries többek között egy Ridouan Taghi nevű kábítószerbáró elleni, Marengo-ügynek nevezett per koronatanújának, bizonyos Nabil B-nek a tanácsadójaként is tevékenykedik.

Az eljárás több utcai merényletet, gyilkossági kísérletet és merényletet is tartalmaz, amelyeket azonban nem hajtottak végre. Többen vélik úgy, hogy De Vries és Nabil B. jelenlegi ügyvédei a közel-keleti maffia halállistájának élére kerültek a drogbáró elleni per miatt – állítja Hollandia biztonsági és terrorizmus elleni nemzeti koordinátora.

Az arab maffia elleni per több szereplőjét is meggyilkolták már

Nabil B. ügyvédjét, Derk Wiersumot 2019. szeptember 18-án lőtték agyon amszterdami otthona előtt, miután azt állította, hogy

Mark Rutte kormánya nem veszi komolyan az ő és ügyfele védelmét.

Előtte ugyanis Nabil B. testvérét, Reduanot is megölték 2018. március 29-én, egy héttel azután, hogy a kormány bejelentette, hogy B. a sztártanú a Marengo-ügyben.

Bekir E., akit egy rotterdami iskolában meggyilkolt 16 éves lány haláláért csuktak le, szintén halálosan megfenyegette De Vries-t.

A múlt héten ráadásul De Vries azt is bejelentette, hogy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy egymillió eurós jutalmat ajánljanak bárkinek, akinek információi vannak Tanja Groen meggyilkolása ügyében, mely egy 27 éve megoldatlan bűntény Hollandiában. 

Fotó: EVERT ELZINGA / ANP MAG / ANP via AFP

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Nabil B. ügyvédjét, Derk Wiersumot 2019. szeptember 18-án lőtték agyon amszterdami otthona előtt, miután azt állította, hogy Mark Rutte kormánya nem veszi komolyan az ő és ügyfele védelmét. Előtte ugyanis Nabil B. testvérét, Reduanot is megölték 2018. március 29-én, egy héttel azután, hogy a kormány bejelentette, hogy B. a sztártanú a Marengo-ügyben."

Nocsak, szóval egy olyan maffiaügyben, ahol már öltek már embereket, Rutte kormánya nem volt hajlandó védelmet nyújtani? Csak nem érintett a pártja az ügyben? (ahogy a máltai újságírógyilkosságban is érintett volt a baloldali párt)

Fejbe lőttek egy holland újságírót Amszterdamban a nyílt utcán,
annak ellenére, hogy a Riporterek Határok Nélkül 2021-es sajtószabadság-listáján, amely 180 országot rangsorol, Hollandia az előkelő hatodik helyen áll a maga 9,67 pontjával.
Toronymagasan előzi Hollandia az Egyesült Államokat is, melynek csak 44. helyet sikerült kiérdemelni.

KARINTHY FRIGYES: GÖRBE TÜKÖR című művében ezt írta:
"Emberhús:
A Fidzsi-szigeteken kedvelt delikatesz. Nálunk, olcsóságánál fogva, nem eszik."
Ma ott tartunk, hogy a Riporterek Határok Nélkül 2021-es sajtószabadság-listáján, amely 180 országot rangsorol, a Fidzsi-szigetek az 55. helyen áll, míg Magyarország a 92. helyen szégyenkezhet!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés