Fájdalmas közhelyekből épül Karácsony programja

2021. július 5. 7:10

Constantinovits Milán
Mandiner
Elolvastuk a wannabe-miniszterelnök eddig publikált programját. Nem lettünk okosabbak.

Bár még zajlik az ellenzéki egységfront kialakítása körüli iszapbirkózás, és az előválasztás is folyamatosan zsugorodik egy valódi tét nélküli matinévá, az már érzékelhető, hogy kik lesznek a baloldal erős emberei. Fekete-Győr Andrásnál lemerülni látszik az akkumulátor, Márki-Zay tömegbázis nélkül önjelölt, ez pedig Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely hármasát hozza helyzetbe.

Karácsony tudatos építése legóról legóra történik: a „nem akarok miniszterelnök lenni”-től és a zuglói „áskálódástól” eljutott Tóth Csaba rehabilitálásáig.

A fővárosi játszótér már kicsinek tűnik, a biciklisávokat az ellenzéki fővezérségig festik fel szorgos kezek.

Eközben megjelent a karácsonyi árnyékszervezet is, a 99 Mozgalom. Csatasorba állítva a sosem elfogult Ferge Zsuzsát és az örök elégedetlen Bod Péter Ákost, de Tarr Béla is megjelenik az alapítók között.

A szerveződés honlapján máris olvasható a 2022 utáni programajánlat, akkurátusan témakörökbe szedve. Érdemes kicsit beleolvasni, hogy lássuk, milyennek is képzelik Karácsonyék a posztorbáni világot. A bevezető rész, a szerény „Hitvallásunk” néhány fellengzős sallang után a Momentum forradalmi hevületét („felcsúti per”) idézi: „Célunk és hitünk nem több, nem is kevesebb: a kiváltságos kevesek 1 százalékának trónfosztása a 99 százaléknyi többség javára és érdekében.” A programszöveg egyébként olyan, mintha nem is szakpolitikai terveket olvasnánk, hanem egy Népszava konyhájában kifőzött politikai pamfletet.

A másik visszatérő motívum a konkrétumok gondos kerülése:

az oktatásnál nincsen szó a pedagógusok előmeneteli rendszeréről, az egészségügy nem foglalkozik az állami és a magánellátás strukturális kérdéseivel (de az orbáni térkövezést odapréseli), a szociális rész szót sem ejt a nagycsaládok támogatásáról. Kitér azonban a covid-helyzetre, ami különösen cinikus a Pesti úti idősotthon tragédiája után.

Érdekes módon ugyanakkor egyetlen olyan jelenlegi kormányzati kezdeményezés sincs, amit folytatna a Karácsony-rezsim, pedig nem lényegtelen, hogy a csokkal, a roma felzárkóztatási programokkal vagy az szja-mentességgel mit kezdenének.

Jellemző a kiáltványra, hogy a nemzetpolitika önálló egységként nem jelenik meg, mindössze „A magyar nemzet helye a világban” résznél kap néhány töltelékmondatot. Egy szó sincs azokról a nemzetstratégiai projektekről (iskola- és óvodaépítési program, beiskolázási támogatás, cserekapcsolatok), amik szívós munkával megerősítették a külhoni magyarság helyzetét az utóbbi tíz évben.

Összességében amit eddig látunk, egy maximumra járatott bullshitgenerátor végterméke,

aminek semmitmondása előtt még Szabó Péter is földig hajolna. Ebből gyakorlatilag annyit tudhatunk meg, hogy ami most, van az nem jó, de ha mi kerülünk hatalomra, minden jobb lesz. Minden is. Kár érte, mivel az oktatás vagy egészségügy javításáról meg lehetne fogalmazni érvényes gondolatokat, de úgy tűnik, a 99-eknek ez most nem jött össze. Persze lehetne mutogatni a vágyott kormányzás mintalaborjára, Budapestre... ám erre ennyire még a 99-ek sem voltak elég bátrak.

Összesen 131 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindenki azt hiszi már, hogy a kedvezmények alapból járnak neki.
Pedig ha nyer az ellenzék, el fogják venni, mint ahogy már megtették.

Nem csak közhelyes, de veszélyes is: ilyen egy megbízhatatlan, önállótlan, valódi innováció híjával levő marionettfigura.

Nem hinném, hogy az 1%-ba beleférnek a támogatott középosztály különböző rétegei.

Bár nem olvastam el a programot, mert beleolvasva az elejébe én is fájdalmasan közhelyesnek találtam, nekem a hírek alapján mégis úgy tűnik, egy biztos pont van benne: Progresszív jövedelemadó.

A progresszív jövedelemadó a középosztályt terheinek növekedését jelenti, nem a szupergazdagokét. Ez mindig így volt a történelemben, most sem lenne másként.

A gazdagok, akiknek cégeik vannak, eleve nem bérként jutnak jövedelemhez, hanem osztalék-, vagy más formában.

Másrészt a szupergazdagok a baloldal támogatói közt is ott vannak. Nem fogják hagyni, hogy a baloldal a jóléti programjait elsősorban a tőke-, vagy a tőkejövedelmek megadóztatásából finanszírozza. Egyértelmű, hogy azoknak kell majd többet fizetni, akik alkalmazottként jól keresnek, jobban az átlagnál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés