Újraválasztották Jaroslaw Kaczynskit, a lengyel Jog és Igazságosság párt elnökét

2021. július 3. 18:37
Ez lesz a politikus utolsó elnöki ciklusa a párt élén.

Elsöprő többséggel újraválasztotta szombaton a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt kongresszusa Jaroslaw Kaczynski pártelnököt. Ryszard Terlecki, a PiS frakcióvezetője, a szejm alelnöke sajtóértekezletén közölte, hogy 1245 küldött támogatta a pártelnök újraválasztását, 18-an szavaztak ellene, és öten tartózkodtak.

Jaroslaw Kaczynski 2003 januárja óta tölti be megszakítás nélkül a nemzeti konzervatív párt elnöki tisztét. Ikertestvérét, a későbbi államfőt, Lech Kaczynskit váltotta a tisztségben, aki 2001-2003 között volt a PiS elnöke. A pártelnöki megbízatás 4 évre szól.    A 72 éves vezető Lengyelország legbefolyásosabb politikusának számít.

Többször megerősítette, hogy újraválasztása esetén ez lesz az utolsó pártelnöki időszaka, többet nem vállal.

Ezt az újraválasztását követő beszédében is elmondta. 

Aláhúzta: a lengyelországi életszínvonal az utóbbi időben elkezdte megközelíteni Nyugat-Európáét, és esély van arra, hogy a különbséget a következő években, a PiS vezette koalíció kormányzása alatt véglegesen ledolgozzák.    A tisztújító kongresszust megnyitó délelőtti beszédében Kaczynski összefoglalta a PiS sikereit, de beszélt azokról a hibákról is, amelyek kiküszöbölése nélkül nincs esély a következő választási győzelemre. Ebben az összefüggésben említette a párton belüli ellentéteket, valamint a nepotizmust, mely szerinte nem túl széles körű, de „az ellenzék malmára hajtja a vizet”. 

Kacynski szerint a lengyelországi életszínvonal a közeljövőben elérheti az Európai Unió átlagát

Utalva a nemrég meghirdetett országfejlesztő kormányprogramra, a Lengyel Megállapodásra, aláhúzta: ennek köszönhetően a jelenlegi évtized végén, a következő elején Lengyelország életszínvonal tekintetében elérheti az Európai Unió átlagát, néhány évvel később pedig a gazdagabb uniós országok szintjére is kerülhet. 

Bejelentette a vidék, a mezőgazdaság fejlesztését célzó új program kidolgozását is. Megemlítette a média szerepét is a kormányprogramok népszerűsítésében, úgy ítélve meg, hogy

a túlsúlyban lévő kormányellenes irányultságú lengyel sajtó álhíreket terjeszt,

és hatással van a párt népszerűségére, amely csökkent a legutóbbi választási eredményekhez képest. 

Kijelentette, hogy elszántan törekszik a pártot gyengítő „kis válságok” leküzdésére, a választási győzelemre. A következő parlamenti választás 2023-ban esedékes Lengyelországban. A legutóbbi, 2019-es választásokon a PiS a voksok 43,6 százalékát szerezte meg. Júniusi felmérésekben átlagosan 36,5 százalékos támogatottsága volt, vagyis 15 százalékkal több, mint a jelenleg második legkedveltebb tömörülésnek, a Polska 2050 pártnak.

(MTI)

Kép: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés