Törökország elsőként hagyta el az Isztambuli Egyezményt

2021. július 1. 14:55
Törökországban 2021. július 1-től hatályát veszti a nők elleni erőszak megelőzését célzó egyezmény.

Törökország elsőként ratifikálta az Isztambuli Egyezményt, és csütörtökön elsőként lépett ki belőle – írja az Euronews. Ismeretes: a török kormány már márciusban bejelentette, hogy kivonul a nemzetközi megállapodásból, és erről határozatot hozott. A kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) részéről visszatérően bírálták az Isztambuli Egyezményt, amiért az kinyilvánítja a nemek közötti egyenlőséget, és elítéli a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést. 

Jogvédő szervezetek szerint Törökországban tavaly legkevesebb háromszáz nő halt meg azért, mert családon belül bántalmazták. A WHO tudomása szerint a török nők 38 százalékát érte már valamiféle erőszak családján vagy párkapcsolatán belül.

2019. márciusáig 46 ország és az Európai Unió írta alá a konvenciót. 2012. március 12-én Törökország elsőként ratifikálta, amit 2013-2019 között 33 ország követett.

Nyitóképen: Isztambuli Egyezmény mellett tüntető török nők. Fotó: Diego Cupolo / NurPhoto / AFP

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem örülök annak, hogy egy muszlim ország kilép. Még bennem van a kép, hogy elől megy a férj és két méterrel követi a feleség, szatyrokat cipelve. Ez olyan dolog, ami nálunk elképzelhetetlen.

Lehet, hogy igaz, de olyan helyen élek, ahol kevéssel találkozom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés