Napokon belül eldobhatjuk a maszkot

2021. június 30. 22:28
A szerdai adatok szerint nagyon közel járunk az 5,5 millió beoltotthoz, amely cél elérése esetén megszűnik a kötelező maszkviselés.

A szerdai adatok szerint eddig 5 486 514 magyar embert oltottak be koronavírus ellen, ez pedig azt jelenti, hogy napokon belül elérjük az 5,5 milliós átoltottsági határt. Mindez azért lényeges, mert a kormány ehhez köti bizonyos védelmi intézkedések – például maszkviselési kötelezettség – megszüntetését.

A kormányzati honlapon megjelent tájékoztatás szerint  a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lép életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. 

„A magyar lakosság magas átoltottságnak köszönhetően a járvány harmadik hulláma elvonult,

az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, így az élet fokozatosan visszatérhet a normális kerékvágásba” – olvasható a közleményben.  A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet szerdán jelenik meg a Magyar Közlönyben.    

Kiemelték:

5,5 millió beoltott után a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés,

nem kell maszkot hordani a közterületeken, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára nem tiltható meg – hívták fel a figyelmet.

További könnyítést jelent, hogy

védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátóhelyekre, a szálláshelyekre,

a szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.    Megszűnnek az üzletekre vonatkozó tíz négyzetméterenkénti vásárlói korlátozások, valamint a vásárlók közötti távolságtartási szabályok is.    

Négyszáz fős lakodalmat is lehet rendezni

A családi események, magánrendezvények esetén az 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.  A sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás, és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet azokon részt venni.

Hangsúlyozták:

a 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken. 

Hozzátették: az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására. A tájékoztatás szerint a korlátozások feloldásánál a kormány figyelembe vette a korábbi nemzeti konzultáció eredményét, a magyar emberek véleményét a lépcsőzetes újraindításról. 

A közleményben felhívták a még be nem oltottak figyelmét, hogy a vírus továbbra is terjed Európában, és még jelen van Magyarországon is, és betegség ellen a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. Kiemelték: mindenki számára továbbra is nyitva áll a www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló. 

(MTI)

Kép:Stefan Sauer / DPA / AFP

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés