Oroszország megfenyegette a briteket a fekete-tengeri incidens kapcsán

2021. június 24. 15:08
A brit romboló tudatos és kitervelt provokációt követett el a Fekete-tengeren – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

„Úgy gondoljuk, hogy a brit romboló provokációt követett el. Sőt, sajnálatunkra egy tudatos és előkészített provokáció történt” – mondta Peszkov a szerdai fekete-tengeri incidensről. Hangsúlyozta, hogy Moszkva elfogadhatatlannak és a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlennek tartja a Defender romboló akcióját, amellyel kapcsolatban a Kreml aggályának adott hangot. Peszkov szerint az orosz határőrség és a fegyveres erők a jövőben „meglehetősen keményen” fognak fellépni hasonló fekete-tengeri incidensek esetén.

„Abban az esetben, ha az elfogadhatatlan provokatív akciók a jövőben is megismétlődnek, ha ezek túl messzire mennek,

semmilyen olyan lépés nem zárható ki, amely az Oroszországi Föderáció határainak törvényes védelmét szolgálja”

– jelentette ki arra a kérdésre válaszolva, hogy hasonló esetben elképzelhető-e célzott orosz csapás.

Peszkov nem kívánt részletekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mit ért „túl messzire menő akción”. Csütörtökön korábban Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy „bombázhatjuk nemcsak az útvonalat, hanem a célpontot is”, ha a határsértő nem hallgat a figyelmeztetésre. Az elnöki szóvivő diplomáciai lépéseket helyezett kilátásba az esettel kapcsolatban.   

Peszkov egyébként óvott attól, hogy az incidensből bárki elvi következtetéseket vonjon le az orosz-brit kapcsolatok jövőjét illetően, és kifejezte reményét, hogy a hasonló "provokációk" nem válnak rendszeressé. 

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Defender szerdán három kilométer mélyen behatolt Oroszország területi vizeire a Fiolent-fok közelében, és csak azt követően változtatott irányt, hogy egy orosz őrnaszád két figyelmeztető lövést adott le, egy SZU-24M típusú repülőgép pedig négy bombát dobott le a haladási útvonalára.

(MTI)

Nyitókép: Orosz védelmi minisztérium / Sputnik / AFP 

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés