Legyen elég, hogy megigényeljük a diplomát ügyfélkapun

2021. június 24. 13:59

Idén sem kell a nyelvvizsga a diplomához. Csak azt nem értem, hogy az írás-olvasás miért.

2021. június 24. 13:59
Tibi atya
Facebook

„Akkor ezek szerint idén sem kell a nyelvvizsga a diplomához. Csak azt nem értem, hogy az írás-olvasás miért. Vannak már kiváló appok, elég rámondani és felolvastatni velük mindent, a hallgatónak meg legyen annyi a feladata, hogy a köralapú hasábbal beletalál a kör alakú lyukba, a négyzettel a négyzetbe. Vagy még ennyi sem: legyen elég, hogy megigényeljük a diplomát ügyfélkapun. Mégsem járja, hogy akinek nincs lehetősége egyetemre járni, az ne kaphasson diplomát! Dicsértessék!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emery4919
2021. június 24. 22:45
Aki most (vagy az elmúlt, mondjuk 5-6 évben) végzett egyetemet, majdnem biztos, hogy kéttannyelvű vagy nyelvi előkészítős középiskolába járt, azaz az első osztályban 20-22 órában 8-10 fős csoportban nyelvet tanult, a többi négy évfolyamon meg heti legalább 3-4 órában. Ez összesen (most nincs kedvem fejben számolgatni) kb. 1300 óra. Csak úgy mellékesen: félintenzív tanfolyami óradíjjal számolva legalább 1,5 millió forint. Hát, aki ennyi idő alatt nem szerez meg egy közép- vagy akár felsőfokú nyelvvizsgát, az b@ssza meg. Én ugyan nem adnék neki diplomát. Csak azt nem értem, hogy volt képes eljutni a záróvizsgáig az ilyen, mondjuk a BME-n, az ELTÉ-n, egy orvosin.... azaz egy "igazi" egyetemen. Ezekhez képest egy nyelvvizsgát még úgy is meg lehet szerezni, ha a tisztelt hallgató az egyik kezét a seggébe dugja. Ha meg tudja a nyelvet (egy informatikusnak, mérnöknek, meg úgy általában a természettudományokban amúgy sem lehet boldogulni az angol nélkül), akkor miért nem vizsgázik. Emelt szintű érettségi is elég lenne, ott meg elég alacsonyak a követelmények, legalábbis a régi, rettegett Rigó utcához képest. (Nekem ott az utolsó nyelvvizsgámon a nyújorki szabadtéri színpadokon dolgozó diszletmunkások sztrájkjárol szóló cikket nyomták az orrom elé a szóbelin. Sic! Nem hülyéskedem.) Akinek meg semmi nem megy, próbálkozzon valamelyik cigány nyelvvel vagy az eszperantóval
mustarharmas
2021. június 24. 22:07
Sajnos, tényleg röhejes, ami itt zajlik. Aki értelmiségi és diplomás akar lenni, az beszéljen legalább egy idegen nyelvet. Ha nem megy, akkor nem való oda....
Burmin
2021. június 24. 20:12
Atyám csak most jött rá hogy mi egy nagy diplomagyár vagyunk ? Dicsértessék !
Kettőazkilenc
2021. június 24. 19:35
Jóformán szótárral meg netről tanultam, ma angol nyelvkörnyezetben dolgozom. Nehogy már akinek tanítanak, meg rendszerezett tananyagot kap ne tudna megtanulni valami nyelvet. Soha senki nem kérte a nyelvvizsga papírt, ellenben 2004-ben már angolul interjúztam magyarul nem beszélő emberrel. Ha én meg tudtam tanulni akkor nem egy nagy dolog, tök átlagos ember vagyok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik