Gulyás Gergely: Az Európai Parlament maga a probléma

2021. június 24. 15:00
A Mandiner kérdésére a kancelláriaminiszter elmondta: az Európai Parlament ma nem egy jó eszköz az integráció fenntartására, az Unió működésének elősegítésére, hanem maga a probléma. A csütörtöki Kormányinfón Gulyás szólt arról is, hogy a fővárosban kialakult dugóhelyzet Karácsony Gergely megválasztásának következménye. Kérdésre kitért arra is: nincs realitása, hogy kötelező legyen az oltás, ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy a munkáltatók megkövetelik majd a beoltottságot a munkavállalóiktól. A gazdasági helyzet kapcsán jelezte: tartható a jövő évre tervezett 3-4 százalékos infláció.

Az Európai Unió  jövőjéről szóló vitában minden tagállamnak el kell mondania az elképzeléseit – válaszolta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésünkre, hogy a kormány Orbán Viktor nemrégiben bejelentett elképzelései alapján tesz-e konkrét javaslatot az Európai Parlament működésének megreformálására.

A kormányfő a Magyar függetlenség napja című konferencián mondott beszédében a kormány egyik téziseként említette az Európai Parlament (EP) megújítását. Szerinte az EP zsákutcának bizonyult az európai demokrácia szempontjából, csak a saját ideológiai és intézményi érdekeit képviseli, ezért jelentősen növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét. Azt javasolta: az Európai Parlamentbe a nemzeti törvényhozásoknak kellene képviselőket küldeniük az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének mintájára. Ezen felül a nemzeti parlamenteknek jogot kell adni, hogy az Unió jogalkotási folyamatát megállíthassák, ha úgy tapasztalják, hogy az nemzeti hatásköröket sért. Vagyis Orbán szerint be kell vezetni a piros lapos eljárást.

Gulyás a Mandiner kérdésére elmondta: a V4-ekkel és mindenki mással is szívesen egyeztetnek ezekről az elképzelésekről, mindenkivel, aki úgy gondolja, hogy lehet közös pontokat találni. Kifejtette, a miniszterelnök megtette javaslatát, amellyel ő személy szerint teljes mértékben egyetért, legfeljebb még radikálisabbá tudná kifejezni a kormányfő által az EP-ről felvázolt képet.

Az Európai Parlament ma nem egy jó eszköz az integráció fenntartására, az Unió működésének elősegítésére, hanem maga a probléma. 

 

– szögezte le. Hozzátette: az EP inkább hátráltatja az Unió működését, sőt, az egész szervezet fennmaradására ma kevés intézmény van akkora veszéllyel, mint a parlament.

Nincs szükség korrekcióra a pedofiltörvény kapcsán

Gulyás Gergely több kérdés kapcsán is reagált a pedofilellenes törvénnyel szembeni nemzetközi támadásokra. Hangsúlyozta, semmilyen törvényi korrekcióra nincs szükség, ám ha a nemzeti konzultáció eredménye alapján a társadalomnak eltérő a véleménye, akkor a kormány ezt figyelembe veszi majd.

Leszögezte: Magyarország visszautasítja a támadásokat, és nyomatékosította, a jogszabály nem a melegekről, hanem a gyermekekről, a gyermekek védelméről szól. A vádaskodások helyett el kellene olvasni a törvényt, amely se nem heterofób, se nem homofób. A jogszabály célja nem más, mint hogy a szülők feladata legyen gyermekük szexuális nevelése, felvilágosítása.

Kérdésünkre reagálva meglepőnek nevezte, hogy az Európai Bizottság nemcsak az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt elvek sérelmét, hanem a belső piac szabad működésének megsértését is felrója a magyar kormánynak a jogszabály kapcsán. A médiatörvény most is egyértelműen rendezi, milyen filmet mikor, hol lehet levetíteni – mondta azokra a felvetésekre, mi lesz például a Harry Potter-adaptációkkal. A részleteket ezzel együtt a végrehajtási rendeletek tartalmazzák majd – fűzte hozzá.

A járványhelyzet kapcsán a miniszter egy kérdésre válaszolva elmondta: a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt arról, hogy szükség lehet-e további oltásokra újabb hullámok esetén. A kormány minden lehetőséggel számol. Gulyás szerint nincs realitása, hogy kötelező legyen az oltás, ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy a munkáltatók megkövetelik majd a beoltottságot a munkavállalóiktól.

Nem támogatja a kormány a fővárosi dugódíjat

Az egyre súlyosabb fővárosi dugóhelyzetről úgy fogalmazott, ekkora dugók nem voltak azelőtt a fővárosban,

a mostani helyzet pedig Karácsony Gergely megválasztásának egyenes következménye.

Megerősítette, a kormány nem támogatja a dugódíj bevezetését. Mint fogalmazott, ebben a helyzetben nem tehetnek mást, mint együttérzésükről biztosítják az autósokat.

A gazdaságra rátérve elmondta: tartható a jövőre tervezett 3-4 százalékos inflációs cél. A Matolcsy György jegybankelnökkel kialakult vita kapcsán megjegyezte, hogy a világon máshol is folynak vita az infláció kezeléséről, de az MNB eszközeit elegendőnek tartják az inflációs kockázatok kezelésére.

A nyitóképen: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél az Európai Parlament plenáris ülésének első napján az EP brüsszeli üléstermében április 26-án (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek a válaszok is igazolják, hogy messze a Fidesz a legalaklmasabb a kormányzásra. 2022-ben szavazz újból rájuk!

És ami (aki) a probléma része, nem lehet része a megoldásnak. (Vezetéstudomány 2. óra.)

Régóta írogatom: az EU úgy enblokk, a parlamentje kifejezetten a sátánista, politikai pedofil G. Soros uralma alatt áll.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés