Orbán: Mi, nemzeti alapon álló demokraták állunk szemben a birodalomépítőkkel

2021. június 19. 11:06

„Brüsszelt azok irányítják, akik szerint az integráció öncél” – mondta a kormányfő.

2021. június 19. 11:06
null

1991. június 19-én hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarországot. A 30. évfordulón Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott.

Mi történt az Európai Unióval?

Hová tűnt az európai álom?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök a beszéde elején.

Az EU 2008-ban még 25 százalékát adta a világ GDP-jének, 2019-ben már csupán 18 százalékát. A világ ötven legnagyobb cége közül 2001-ben még 14 volt európai, ma már csupán hét darab – ismertette a kormányfő. Az elmúlt 25 évben alakult 100 milliárd dollár értékű cégek között egyetlen európai sincs, és a világ tíz legnagyobb katonai kiadással rendelkező országa között is csak két európai van – tette hozzá. Orbán szerint Európa életében jobb és rosszabb korszakok váltották egymást, de Európa örök.

„Az unió polgárainak csak a negyede gondolja, hogy a következő generáció jobban fog élni”

– hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy konvergencia helyett divergencia van az Unióban: csak Németország és Hollandia nyert az euró bevezetésével, a többi ország veszteségesen jött ki belőle. „Európa utolsó szabadságharcosai vagyunk. Most, amikor az EU bajban van, nem fog magától megjavulni. Nekünk kell megjavítani és átalakítani az Uniót, és visszavezetni a helyes útra” – jegyezte meg. „Azért jött létre az unió, hogy ne vesszen el a remény, hogy egyszer Európa sorsáról az európaiak dönthetnek majd.”

Európai szuperállam

A miniszterelnök kifejtette, hogy egy birodalmi jellegű EU felé tartunk, miközben tulajdonképpen nincs is európai démosz. „Egy európai szuperállamot építenek, amire senki sem adott felhatalmazást” – magyarázta. „A brüsszeli birodalom építése szükségszerűen vezet el a demokrácia hiányához.

Brüsszelt azok irányítják, akik szerint az integráció öncél. Az EU jogrendszerei ezt a törekvést nem akadályozzák, hanem elősegítik. Politikai ellenfeleink ezért támadják a családokat, a nemzetet, a kereszténységet és a zsidó felekezetet.” Ezért a magyar kormány szerint az unió alapszerződéséből az „ever closer union” kifejezést az első adandó alkalommal ki kell törölni – szögezte le.

Soros-féle NGO-k

Orbán Viktor elmondta, hogy Brüsszel kiszervezte a hatalmát a Soros-féle NGO-knak, illetve az amerikai demokratáknak, és az ő információik és adatszolgáltatásaik alapján ítélkeznek a demokratikusan megválasztott tagállami kormányok felett. A kormányfő úgy véli:

helyre kell állítani az uniós demokráciát!

„Közös gazdasági siker nélkül az EU szét fog esni. Csak olyan politikát lehet támogatni, ami közös gazdasági sikert alapoz meg (...) A következő időszak a járványok és a migráció kora lesz, és egy ilyen helyzetben kell sikeresnek lenni” – tette hozzá a kormányfő, aki szerint szükség lesz egy új szervezet létrehozására a tagállamok alkotmánybíróságainak bevonásával.

Szerbia felvétele az Unióba

Szerbiát fel kell venni az Unióba” – jelentette ki Orbán, majd kiemelte azt is: fontos, hogy az Európai Parlamentbe csak a nemzeti parlamentek küldhessenek képviselőt.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy lehetőséget kaptunk rá, hogy megállítsuk Brüsszel „elmoszkvásodását”. „Mi tudjuk, milyen veszély fenyeget. Mi voltunk mindig Európa szabadságharcosai. Mi kiharcoltuk, a nyugatiak pedig megörökölték a szabadságot.

– magyarázta.

A szovjetek kiszorítása

30 éve, hogy a hidegháborút megnyertük. A közép-európai népek felsorakoztak a lengyelek mellé, és megnyerték a hidegháború utolsó szakaszát, a szabadságot kivívtuk. A szovjetek nem kimentek, hanem kiszorítottuk őket” – zárta sorait.

 

Összesen 325 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kolozsv
2021. június 20. 08:48
"fontos, hogy az Európai Parlamentbe csak a nemzeti parlamentek küldhessenek képviselőt" Így kellene lennie. És nem úgy, hogy szivárványos Marci beválaszt valakit.
matykox
2021. június 20. 08:14
Most jutottam hozzá, hogy EGÉSZÉBEN meghallgassam a beszédet. Megint egy történelmi és világos beszéd. Az egyre gyengébb USA-vazallus Európa válaszúthoz ért. Vagy egy vazallusok vazallusa birodalmat tákol össze magából - annak minden anti-demokratikus következményével. Vagy hajánál fogva kirángatja magát az IPSze (APO : Alien Politicial Organizations) mocsárból, és visszaáll az eredeti vágányára és újra erős lesz. Nem könnyű és nem lezsírozott út. Kemény átalakítások és lépések kellenének hozzá - az önállóság sohasem volt se könnyű, se fájdalommentes. A harmadik változat, hogy a gyengülés tovább folytatódik - ugyi, ahogy az egykori Internacionálét idézzük: a lejtőn nem lehet megállni - és ebben az esetben a sosem létezett "Únió" kettéhasad ... vagy sokfele. Ez a legviharosabb, ugyanakkor, sajnos, a legvalószínűbb variáns. A BREXIT ennek a nyitánya volt. Kérdés hogy ezt a preludiumot milyen fuga követi ...
Hesperia
2021. június 19. 23:29
Na. Azért már tényleg legyen szó erről is, ne csak a fociról! Orbán ma délelőtt megint egy óriási jelentőségű beszédet mondott el. Most mondta el először ennyire világosan, programszerűen, hogy mit üzen Európának. Meghirdette a maga harcát.... és még azt is érzékeltette, hogy nem csodálkozna, ha súlyos személyes áldozatot kellene hoznia ezért. Ugye, másnak is feltűnt az a finom szójáték, amire rátett egy pillanatnyi csönddel... a "pulpitusról", amit már "megácsoltak" neki ("nekünk") ?
Isten jobb keze
2021. június 19. 21:12
Jól értem? Orbán azt állitotta többekközött ön magáról is hogy egy demokrata? Gyógyszer adagot meg duplázni de azonnal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!