Tömeges halpusztulás történt a Velencei-tóban

2021. június 23. 8:43
A velencei polgármester ismeretlen mértékű környezeti problémáról ír.

Néhány nap alatt több tonnányi hal pusztult el a tóban – írja a Facebookon Gerhard Ákos Velence polgármestere. Hozzátette, hogy a pontos okok kiderítése nyilvánvalóan további vizsgálatokat igényel; a következmények pedig egyelőre alig felmérhetőek. A velencei önkormányzat elkötelezett abban, írja, hogy a problémát minél gyorsabban és minél nagyobb erőforrások igénybevételével meg kell oldani.

A polgármester fontosnak tartja leszögezni, hogy a tó vizének megőrzésére vonatkozóan az önkormányzatoknak nincsen döntési hatásköre, az ugyanis állami feladat. Nem rendelkeznek a víztározók felett, nem adhatnak engedélyt jet-skik használatára, nem rendelhetnek el ipari lehalászást, nem dönthetnek a tó vízellátásának kérdéseiben, írja, és nincsen ráhatásuk a hazai klímaváltozás kedvezőtlen tendenciáira sem. Ez azonban nem jelenti azt, hangsúlyozza, hogy önerőből (sőt, erején felül) ne tennének meg mindent a károk enyhítése érdekében.

A polgármester hét pontban foglalta össze a teendőket:

„1. Tájékoztatás: az őszinte és gyors tájékoztatás elengedhetetlen. Négy  nap alatt 8 bejegyzés jelent meg a város facebook oldalán, amelyek közül néhányat  az országos hírportálok is átvettek. Jogosan várják el az azonnali és részletes tájékoztatást a lakosok, az üdülőtulajdonosok, a horgászok, a fürdőzni vágyók, és a Velencei-tó sorsát a szívükön viselő emberek. Minden hozzánk beérkező szakvéleményt, tájékoztatást megosztunk Önökkel.

2. Kapcsolattartás az illetékes szervekkel: Az elmúlt napokban számtalan alkalommal vettem fel a kapcsolatot levélben és telefonon a MOHOSZ-szal, a katasztrófavédelemmel, a NÉBIH-hel, a Vízüggyel, és telefonon fordultam országgyűlési képviselőnkhöz, Tessely Zoltánhoz is. Minden lehetséges fórumon napok óta azt kérem, hogy jöjjön hathatós segítség, hiszen hazánk harmadik legnagyobb természetes taváról van szó.

3. Nehéz elmondani, hogy mennyire hálás vagyok a sok-sok önkéntesnek. Köszönjük munkájukat, önzetlen segítségüket! Nagyon sokan segítenek a haltetemek összegyűjtésében és a tó oxigénnel való ellátásában. Ez azonban a jelenlegi állapotban sajnos már kevés, és talán kicsit késő is. A 28 fokosra melegedett vízben oly mértékű a tetemek oszlása és rothadása, hogy szákkal, merítőhálóval nem nagyon lehet már kiszedni a vízből a maradványokat.

4. A velencei önkormányzat a saját fenntartású strandokról folyamatosan gyűjti a haltetemeket, a városi partszakaszokat figyeli, a helyzetet jelenti a MOHOSZ-nak.

5. Még vasárnap segítséget kértem a NÉBIH-től, a MOHOSZ-tól és a Katasztrófavédelemtől. Azt kértem, hogy oldják meg a haltetemek eltávolítása szempontjából égetően szükséges ipari lehalászást. Erre a kérésre választ nem kaptam. Ma már talán a haltetemek állapota miatt késő is lenne mindezt elkezdeni.

6. Vasárnap telefonon, hétfőn pedig levélben fordultam a rendőrséghez, hogy ideiglenesen engedélyezzék a jet-skik használatát a tavon az oxigénellátás érdekében. Erre vonatkozólag vasárnap szóban elutasító választ kaptam, a hétfői levélre pedig eddig nem kaptam választ.

7. Végül, képviselőtársaimmal együtt én is rendszeresen segítek a gyűjtésben, hajnalonként jelen vagyok a parton is.”

Mindez nem elegendő, állami beavatkozásra van szükség a polgármester szerint

Gerhard Ákos azt is hozzátette, hogy mindez nem elegendő a megoldáshoz: azonnali és jelentős mértékű állami szerepvállalásra van szükség, írja. „Nem elég a MOHOSZ maroknyi halőre és a Vízügy néhány munkatársa. Önkéntes alapon pedig minden erőfeszítésünk dacára sem tudjuk megmenteni a tavat. Arra kérek minden felelős döntéshozót, hogy szenteljenek az eddigieknél nagyobb figyelmet a kérdésnek, mert az időjárás nem áll mellettünk.

A jelenlegi helyzet az összes tókörnyéki települést érinti.

A következő napokban tovább tart a kánikula, tovább apad a Velencei-tó vízszintje és tovább folytatódnak a kedvezőtlen ökológiai folyamatok. Nincs mire várni, nincs miért késlekedni! Több szakembert szeretnénk látni a vízparton, több érzékelhető állami segítséget kérünk. Hisszük, hogy a Velencei-tó olyan természeti értéke hazánknak, amelyet együtt kell megóvnunk. Bízunk abban, hogy így lesz.”

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

 

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a baj, hogy a víztározókban, ahonnan fel lehetne tölteni a tavat is, pocsék (oxigénszegény) a víz minősége. Valamit kell kezdeni, mert a Balaton ugyan szebb is, nagyobb is, de ezt a tavat is sokan kedvelik ( én is...) Barkácsoltak valamilyen vízforgató szerklit, de az nem sokat ér egyedül, kell a Katasztrófavédelem. Nagyon gyorsan nőtt a vízhőmérséklet és a magasabb hömérsékletű víz kevesebb oxigént tud megtartani, legalábbis emlékeim szerint.

Sokmilliárdos közbe szerzés történik.
A körbebetonozás miatt leengedték a vizet, mert a vízszint alatt nem lehetett volna betonozni.
Sokan jól jártak az alkotmányos költséggel, az egyik országos potentát több száz hektár termőföldet is tudott venni belőle.
Most folyik a mutogatás és az értetlenkedés.
A legújabb ötletük az, hogy a Duna vizét idevezetik közbe szerzéssel.

Attól mentsen meg minket az Úristen!

Monoszem 2021. június 23. 10:12
1
@nick89
Honnan ezek a tuti infók?

Erre gondolsz?
"Most folyik a mutogatás és az értetlenkedés."

Nagyberuházás ( komoly szállók) arrafelé kevesebb van. Viszont mivel csak 50 km-re van a Fővárostól, sokan ugranak le egy napra egy kis fürdésre, még szabad strand is akad, ha az ember egy kicsit keresgél.

Az a furcsa, hogy Gárdony ( város) önkormányzata látszólag nem túl aktív. Nem hinném, hogy a halpusztulás csak három kilométerrel arrébb van. ( Velence- Velence-Fürdő- Gárdony-Agárd...)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában