Tömeges halpusztulás történt a Velencei-tóban

2021. június 23. 08:43

A velencei polgármester ismeretlen mértékű környezeti problémáról ír.

2021. június 23. 08:43
null

Néhány nap alatt több tonnányi hal pusztult el a tóban – írja a Facebookon Gerhard Ákos Velence polgármestere. Hozzátette, hogy a pontos okok kiderítése nyilvánvalóan további vizsgálatokat igényel; a következmények pedig egyelőre alig felmérhetőek. A velencei önkormányzat elkötelezett abban, írja, hogy a problémát minél gyorsabban és minél nagyobb erőforrások igénybevételével meg kell oldani.

A polgármester fontosnak tartja leszögezni, hogy a tó vizének megőrzésére vonatkozóan az önkormányzatoknak nincsen döntési hatásköre, az ugyanis állami feladat. Nem rendelkeznek a víztározók felett, nem adhatnak engedélyt jet-skik használatára, nem rendelhetnek el ipari lehalászást, nem dönthetnek a tó vízellátásának kérdéseiben, írja, és nincsen ráhatásuk a hazai klímaváltozás kedvezőtlen tendenciáira sem. Ez azonban nem jelenti azt, hangsúlyozza, hogy önerőből (sőt, erején felül) ne tennének meg mindent a károk enyhítése érdekében.

A polgármester hét pontban foglalta össze a teendőket:

„1. Tájékoztatás: az őszinte és gyors tájékoztatás elengedhetetlen. Négy  nap alatt 8 bejegyzés jelent meg a város facebook oldalán, amelyek közül néhányat  az országos hírportálok is átvettek. Jogosan várják el az azonnali és részletes tájékoztatást a lakosok, az üdülőtulajdonosok, a horgászok, a fürdőzni vágyók, és a Velencei-tó sorsát a szívükön viselő emberek. Minden hozzánk beérkező szakvéleményt, tájékoztatást megosztunk Önökkel.

2. Kapcsolattartás az illetékes szervekkel: Az elmúlt napokban számtalan alkalommal vettem fel a kapcsolatot levélben és telefonon a MOHOSZ-szal, a katasztrófavédelemmel, a NÉBIH-hel, a Vízüggyel, és telefonon fordultam országgyűlési képviselőnkhöz, Tessely Zoltánhoz is. Minden lehetséges fórumon napok óta azt kérem, hogy jöjjön hathatós segítség, hiszen hazánk harmadik legnagyobb természetes taváról van szó.

3. Nehéz elmondani, hogy mennyire hálás vagyok a sok-sok önkéntesnek. Köszönjük munkájukat, önzetlen segítségüket! Nagyon sokan segítenek a haltetemek összegyűjtésében és a tó oxigénnel való ellátásában. Ez azonban a jelenlegi állapotban sajnos már kevés, és talán kicsit késő is. A 28 fokosra melegedett vízben oly mértékű a tetemek oszlása és rothadása, hogy szákkal, merítőhálóval nem nagyon lehet már kiszedni a vízből a maradványokat.

4. A velencei önkormányzat a saját fenntartású strandokról folyamatosan gyűjti a haltetemeket, a városi partszakaszokat figyeli, a helyzetet jelenti a MOHOSZ-nak.

5. Még vasárnap segítséget kértem a NÉBIH-től, a MOHOSZ-tól és a Katasztrófavédelemtől. Azt kértem, hogy oldják meg a haltetemek eltávolítása szempontjából égetően szükséges ipari lehalászást. Erre a kérésre választ nem kaptam. Ma már talán a haltetemek állapota miatt késő is lenne mindezt elkezdeni.

6. Vasárnap telefonon, hétfőn pedig levélben fordultam a rendőrséghez, hogy ideiglenesen engedélyezzék a jet-skik használatát a tavon az oxigénellátás érdekében. Erre vonatkozólag vasárnap szóban elutasító választ kaptam, a hétfői levélre pedig eddig nem kaptam választ.

7. Végül, képviselőtársaimmal együtt én is rendszeresen segítek a gyűjtésben, hajnalonként jelen vagyok a parton is.”

Mindez nem elegendő, állami beavatkozásra van szükség a polgármester szerint

Gerhard Ákos azt is hozzátette, hogy mindez nem elegendő a megoldáshoz: azonnali és jelentős mértékű állami szerepvállalásra van szükség, írja. „Nem elég a MOHOSZ maroknyi halőre és a Vízügy néhány munkatársa. Önkéntes alapon pedig minden erőfeszítésünk dacára sem tudjuk megmenteni a tavat. Arra kérek minden felelős döntéshozót, hogy szenteljenek az eddigieknél nagyobb figyelmet a kérdésnek, mert az időjárás nem áll mellettünk.

A következő napokban tovább tart a kánikula, tovább apad a Velencei-tó vízszintje és tovább folytatódnak a kedvezőtlen ökológiai folyamatok. Nincs mire várni, nincs miért késlekedni! Több szakembert szeretnénk látni a vízparton, több érzékelhető állami segítséget kérünk. Hisszük, hogy a Velencei-tó olyan természeti értéke hazánknak, amelyet együtt kell megóvnunk. Bízunk abban, hogy így lesz.”

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tobi
2021. június 23. 15:11
Hétfőn elmentünk, hogy életemben először fürödjek a tóban. Kinéztem a térképen Velence Északi strandot, jó képeket láttam róla, gondoltam talán mélyebb a víz ott. Árkon-bokron keresztül lehetett megközelíteni, kiderült, hogy elhanyagolt környék és nem is működik. Na majd megnézzük a velencei szabad strandot! Az is csalódás volt, árnyék kevés, zsúfolt, az izzó homokon felállított bérelhető ernyők alá nem fértünk volna be hárman, továbbálltunk. Végül az agárdi Napsugár strand elfogadható volt. A max vízmélység derékig ért. Összességében a tó környéke is nagyon gagyi.
békalepcse
2021. június 23. 12:43
A fürdőzők sem segítenek a gondon, hiába kapálóznának eszeveszetten, mert ebben a kánikulában elengedhetetlen a magas faktorú naptej, ami tovább rontja a víz oxigén elllátottságát, lezárja a vízfelszínt ahogy leoldódik a fürdőzők testéről.
u.hu
2021. június 23. 11:20
https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/100_falu/Pakozd/pages/014_ahol_telen_is_aratnak.htm Velencei-tavi halászat és nádaratás.
Gullwing
2021. június 23. 11:06
Talán el kellene gondolkodni hogy a Velencei-tó ebben a formában nem alkalmas arra a terheléses amit rá kényszerítenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik